Otpad

Deponija Vinča: objavljen poziv za konačne ponude

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd objavio je poziv za podnošenje konačnih ponuda kandidatima za javno-privatno partnerstvo (JPP) za uređenje deponije Vinča.

Javni poziv za konačne ponude za učešće u JPP u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u Beogradu objavljen je 26. maja, a ponude bi trebalo da budu otvorene 6. jula, kako je izjavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vrednost projekta se procenjuje na 300 miliona evra. Projekat uključuje tretman komunalnog otpada i izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije (CHP).

Projekat JPP-a za Vinču obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480.000 tona komunalnog i oko 100.000 tona građevinskog i otpada od rušenja, uz proizvodnju električne i toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije. 

Tender za izbor privatnog partnera za uređenje ove deponije objavljen je 2015. godine i na njega se prijavilo 11 firmi od kojih je pet ušlo u najuži izbor.

Kako je ranije najavljeno, plan je da se pribave sve dozvole za gradnju do kraja ove godine, kako bi postrojenje počelo da se koristi do kraja 2019. godine.

Prvi koraci na ovom projektu su preduzeti 2007. godine da bi 2014. bio obnovljen u saradnji sa Svetskom bankom i Međunadnom finansijskom korporacijom (IFC).

Deponija u Vinči je najveća deponija na teritoriji Beograda i u upotrebi je od 1977. godine. Deponija se prostire na 68 hektara i na nju se dnevno odlaže oko 2.700 tona smeća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaza elisa

Vetar promene: održivo recikliranje elisa vetroturbina postaje stvarnost

30. maj 2017. - Od vetroturbina nastaju velike količine otpada. Nekoliko kompanija nudi održiva rešenja za recikliranje starih elisa.

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

30. maj 2017. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

30. maj 2017. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

30. maj 2017. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu