Energetska efikasnost

EU projekat Compile postavio tri kućna sistema za skladištenje struje u Luče u Sloveniji

EU projekat donosi sisteme za skladistenje struje u Luce u Sloveniji

Foto: Compile-project.eu

Objavljeno

03.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri kućne baterije na teritoriji male opštine Luče montirao je Petrol, kompanija za maloprodaju goriva i usluge u energetici. Univerzitet u Ljubljani je koordinator projekta Compile, koji je omogućio uvođenje rešenja za skladištenje struje na probnoj lokaciji.

U jednom selu severoistočno od Ljubljane, blizu granice s Austrijom, inženjeri instaliraju zajedničku bateriju. Luče je je probno mesto u projektu Compile. On se finansira kroz Horizon 2020, program Evropske unije za istraživanje i inovacije. Ranije su na mrežu povezani uređaji za skladištenje struje u lokalnim domaćinstvima.

Univerzitet u Ljubljani i njegova Laboratorija za energetske strategije, LEST, koordinišu aktivnosti. One pored Slovenije uključuju Hrvatsku i Grčku.

Tamošnje lokacije su Križevci, severoistočno od Zagreba, gde je partner Zelena energetska zadruga ili ZEZ. U Rafini kod Atine, za implementaciju je zadužen Institut za komunikacije i kompjuterske sisteme (ICCS). On radi u sklopu Fakulteta za elektrotehniku i računarski inženjering (ECE) na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini, poznatom po akronimu NTUA.

Ostale partnerske zemlje su Austrija, Belgija, Portugalija i Španija. Luče će se takođe uključiti u projekat XFlex.

Compile je vredan 6,35 miliona evra. Usredsređen je na mogućnosti da se u takozvanim energetskim ostrvima snabdevanje energentima dekarbonizuje, da se zajednica osnaži i da se ostvari korist u socioekonomskoj i ravni životne sredine, navedeno je u projektnoj dokumentaciji.

Fokus Compilea je na mogućnostima da se u takozvanim energetskim ostrvima snabdevanje energentima dekarbonizuje, da se zajednica osnaži i da se ostvari korist u socioekonomskoj i ravni životne sredine

Partner u Sloveniji je kompanija Petrol, koja se bavi maloprodajom goriva i uslugama u energetici. Na mreži su već kućne baterije od po 10 kilovata. Dve su konstruisane za 23,2 kilovat-sata, a jedna za 11,6 kilovat-sati. Ovaj poduhvat je zamišljen tako da obori troškove za struju, prenebregne restrikcije i uspostavi prvu autonomnu energetsku zajednicu u zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. februar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. februar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

3. februar 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

3. februar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike