x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Prototip prve grčke pametne baterije za domaćinstva u februaru 2018

20.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Prototip prve grčke pametne baterije za domaćinstva u februaru 2018

Prototip prve grčke litijum-jonske pametne baterije za domaćinstva biće spreman u februaru naredne godine, najavio je Vasilis Nikolopulos, prvi čovek i suvlasnik grčke firme Intelen u izjavi za radio stanicu novinske agnecije ANA, “Praktino 104.9”.

Kako prenose grčki mediji, Nikolopulos je u intervjuu za radio stanicu naveo da trenutno dve grčke firme rade na razvoju prvog modela ove baterije za komercijalnu upotrebu, po ugledu na modele Tesla u SAD i Mercedes u Nemačkoj. Njegov tim radi sa mladim grčkim istraživačima iz Demokritos nacionalnog istraživačkog centra, koji su osnovali specializovanu kompaniju i razvili nove litijum-jonske elektrode obogaćene grafinom, koji mnogo bolje skladišti energiju. Uz Intelenov softver ta tehnološka inovacija je dovela do prve grčke pametne baterije.

“Naš doprinos su algoritmi koje smo već ranije kreirali, kako bismo u prvom tromesečju 2018. godine imali gotov prototip baterije koju ćemo i testirati u Grčkoj.

“Pametan” element baterije skladišti energiju tako što je povezuje sa šemom potrošnje svakog individualnog domaćinstva  i minimalizuje troškove energije – potrošači mogu da kombinuju ovu bateriju sa solarnim panelima, ili jeftinijom cenom struje.

Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Za sada, cena litijum-jonske baterije je visoka, naglasio je Nikolopulos, što znači da će neki podsticaji ili subvencije biti neophodni kako bi ona bila ekonomski isplativa za domaćinstva.

Po njegovim rečima, nove zakonske direktive EU nakon 2018, uvešće varijabilne cene električne energije u Grčku, tako da će se cena električne energije menjati tokom dana. Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.