Električna energija

Prototip prve grčke pametne baterije za domaćinstva u februaru 2018

Prototip prve grcke pametne baterije za domacinstva u februaru 2018

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prototip prve grčke litijum-jonske pametne baterije za domaćinstva biće spreman u februaru naredne godine, najavio je Vasilis Nikolopulos, prvi čovek i suvlasnik grčke firme Intelen u izjavi za radio stanicu novinske agnecije ANA, “Praktino 104.9”.

Kako prenose grčki mediji, Nikolopulos je u intervjuu za radio stanicu naveo da trenutno dve grčke firme rade na razvoju prvog modela ove baterije za komercijalnu upotrebu, po ugledu na modele Tesla u SAD i Mercedes u Nemačkoj. Njegov tim radi sa mladim grčkim istraživačima iz Demokritos nacionalnog istraživačkog centra, koji su osnovali specializovanu kompaniju i razvili nove litijum-jonske elektrode obogaćene grafinom, koji mnogo bolje skladišti energiju. Uz Intelenov softver ta tehnološka inovacija je dovela do prve grčke pametne baterije.

“Naš doprinos su algoritmi koje smo već ranije kreirali, kako bismo u prvom tromesečju 2018. godine imali gotov prototip baterije koju ćemo i testirati u Grčkoj.

“Pametan” element baterije skladišti energiju tako što je povezuje sa šemom potrošnje svakog individualnog domaćinstva  i minimalizuje troškove energije – potrošači mogu da kombinuju ovu bateriju sa solarnim panelima, ili jeftinijom cenom struje.

Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Za sada, cena litijum-jonske baterije je visoka, naglasio je Nikolopulos, što znači da će neki podsticaji ili subvencije biti neophodni kako bi ona bila ekonomski isplativa za domaćinstva.

Po njegovim rečima, nove zakonske direktive EU nakon 2018, uvešće varijabilne cene električne energije u Grčku, tako da će se cena električne energije menjati tokom dana. Pametna baterija će omogućiti domaćinstvima da uskladište energiju u periodu kada su cene niske a onda je troše u vreme kada je cena viša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Srbija novom uredbom proširila obuhvat subvencija za energetski ugrožena domaćinstva

20. oktobar 2017. - Za pomoć preko nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je četiri milijarde dinara za struju, gas i grejanje

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

20. oktobar 2017. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

20. oktobar 2017. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

20. oktobar 2017. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...