Otpad

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

Foto: Martin Stadlober from Pixabay

Objavljeno

16.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je u 2022. godini zabeležila stopu cirkularne upotrebe materijala od 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo od recikliranja otpada. U odnosu na godinu pre stopa je porasla za samo 0,1 procentni poen, a u odnosu na 2010. rast je 0,8 procentnih poena, pokazali su podaci Evrostata.

Podaci pokazuju poražavajući napredak EU posebno ako se zna da je 2020. godine usvojila Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju čiji je jedan od ciljeva dupliranje stope cirkularne upotrebe materijala (eng. circular material use rate -CMUR) sa 11,7 odsto, kolika je bila te godine na 23,4 odsto u 2030.

Statistika se odnosi na materijale kao što su biomasa, metali, minerali i fosilna goriva koja se izvlače iz okoline za proizvodnju raznih proizvoda ili energije.

Na loš trend nedavno je upozorila i Evropska agencija za životnu sredine (EEA).

eu cirkularna ekonomija materijali stopa eurostat

Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju ima za cilj smanjenje pritiska na prirodne resurse, navela je EEA. Stopa cirkularne upotrebe materijala ukazuje na cirkularnost materijala u privredi.

Povećanje stope, bilo povećanjem količine recikliranog otpada ili smanjenjem količine korišćenog materijala smanjilo bi količinu primarnog materijala izvađenog iz zemlje i povezane negativne uticaje na životnu sredinu i klimu, istakla je EEA, i dodala da bi to, takođe, smanjilo njenu zavisnost od uvoza.

Kada se pogledaju zemlje pojedinačno, stopa cirkularnosti bila je najveća u Holandiji (27,5 odsto), zatim u Belgiji (22,2 odsto) i Francuskoj (19,3 odsto). Najniža stopa je zabeležena u Finskoj (0,6 odsto), Rumuniji (1,4 odsto) i Irskoj (1,8 odsto).

Razlike u stopi cirkularnosti među zemljama EU zasnivaju se ne samo na količini reciklaže u svakoj zemlji već i na strukturnim faktorima u nacionalnim privredama, naveo je Eurostat.

Najveća stopa prema vrsti materijala bila je kod metala, 23,9 odsto (+0,6 procentnih poena u odnosu na 2021.), zatim nemetalilčnih minerala – 13,7 odsto (-0,1 pp), biomase 10 odsto (+0,6 pp) i fosilnih energetskih materijala – 3,2 odsto.

eu cirkularna ekonomija materijali stopa zemlje eurostat

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

16. novembar 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

16. novembar 2023. - Stopa cirkularne upotrebe materijala u 2022. 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo iz reciklaže

gradjevinski otpad hrvatska reciklaza

Građevinski otpad završava na ilegalnim deponijama, a čak 70 odsto može da se reciklira

16. novembar 2023. - Kod proizvodnje građevinskog materijala primarna sirovina u proseku može da se zameni sa najmanje 10 do 15 odsto zamenske sirovine

nevidljivi elektronski i elektricni otpad e-otpad

Devet milijardi dolara zarobljeno u nevidljivom elektronskom i električnom otpadu

16. novembar 2023. - Nevidljivi EE otpad su električni uređaji koje zbog njihove prirode ili izgleda korisnici ne tretiraju kao elektronski i električni otpad