Otpad

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

Foto: Martin Stadlober from Pixabay

Objavljeno

16.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je u 2022. godini zabeležila stopu cirkularne upotrebe materijala od 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo od recikliranja otpada. U odnosu na godinu pre stopa je porasla za samo 0,1 procentni poen, a u odnosu na 2010. rast je 0,8 procentnih poena, pokazali su podaci Evrostata.

Podaci pokazuju poražavajući napredak EU posebno ako se zna da je 2020. godine usvojila Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju čiji je jedan od ciljeva dupliranje stope cirkularne upotrebe materijala (eng. circular material use rate -CMUR) sa 11,7 odsto, kolika je bila te godine na 23,4 odsto u 2030.

Statistika se odnosi na materijale kao što su biomasa, metali, minerali i fosilna goriva koja se izvlače iz okoline za proizvodnju raznih proizvoda ili energije.

Na loš trend nedavno je upozorila i Evropska agencija za životnu sredine (EEA).

eu cirkularna ekonomija materijali stopa eurostat

Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju ima za cilj smanjenje pritiska na prirodne resurse, navela je EEA. Stopa cirkularne upotrebe materijala ukazuje na cirkularnost materijala u privredi.

Povećanje stope, bilo povećanjem količine recikliranog otpada ili smanjenjem količine korišćenog materijala smanjilo bi količinu primarnog materijala izvađenog iz zemlje i povezane negativne uticaje na životnu sredinu i klimu, istakla je EEA, i dodala da bi to, takođe, smanjilo njenu zavisnost od uvoza.

Kada se pogledaju zemlje pojedinačno, stopa cirkularnosti bila je najveća u Holandiji (27,5 odsto), zatim u Belgiji (22,2 odsto) i Francuskoj (19,3 odsto). Najniža stopa je zabeležena u Finskoj (0,6 odsto), Rumuniji (1,4 odsto) i Irskoj (1,8 odsto).

Razlike u stopi cirkularnosti među zemljama EU zasnivaju se ne samo na količini reciklaže u svakoj zemlji već i na strukturnim faktorima u nacionalnim privredama, naveo je Eurostat.

Najveća stopa prema vrsti materijala bila je kod metala, 23,9 odsto (+0,6 procentnih poena u odnosu na 2021.), zatim nemetalilčnih minerala – 13,7 odsto (-0,1 pp), biomase 10 odsto (+0,6 pp) i fosilnih energetskih materijala – 3,2 odsto.

eu cirkularna ekonomija materijali stopa zemlje eurostat

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

16. novembar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

16. novembar 2023. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

16. novembar 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja