x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EPS traži projektantski nadzor remonta starih malih hidroelektrana

02.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Mala hidroelektrana Sveta Petka na Nišavi (EPS)
EPS traži projektantski nadzor remonta starih malih hidroelektrana

 EPS je objavio javni poziv za usluge nadgledanja za grupu sedam malih hidroelektrana izgrađenih između 1903. i 1953. godine. EBRD finansira rehabilitaciju 15 pogona i izgradnju još sedam na postojećim branama u Srbiji.

Državni proizvođač struje Elektroprivreda Srbije – EPS namerava da rekonstruiše i modernizuje grupu malih hidroelektrana starih 67 do 117 godina. Otpočeo javnu nabavku za usluge projektantskog nadzora u otvorenom postupku za sedam jedinica.

Projekat se finansira iz zajma dobijenog od Evropske banke za obnovu i razvoj i sopstvenih sredstava. EPS, koji je grupu malih hidroelektrana nazvao Istok i Zapad, naveo je da će njihov proizvodni ciklus produžiti za 40 godina.

Neke od njih imaju istorijski značaj, odnosno status kulturnog dobra. Nadzor je potreban za MHE Raška ili Sopoćani (1953) kod Novog Pazara, Sveta Petka (1908) i Sićevo (1931) pored Niša, Temac (1940) u okolini Pirota, Sokolovica (1948) na teritoriji Zaječara, Vučje (1903) kod Leskovca i Jelašnica (1928) u opštini Surdulica.

EPS će instalirati dve turbine u hidrocentrali Sićevo

Ponude će biti primane do 24. aprila, navedeno je u dokumentu. Javna nabavka ima šifru JN 1000/0538/2019 (4176/2019). Energoprojekt-Hidroinženjering ad zadužen je za projekte. Rok za završetak posla je dve godine od trenutka stupanja ugovora na snagu.

EPS je saopštio da Sićevo, jedna od njegovih derivacionih malih protočnih hidroelektrana, takođe dobija novu mašinsku zgradu s dve turbine i pratećom opremom.

Kompanija je dodala da je originalna dokumentacija za hidrocentrale nepotpuna ili su podaci nedovoljni i da se do relevantnih informacija može doći tek posle demontaže. Partner odabran za nadgledanje stoga bi trebalo da zatim prilagodi predložena rešenja.

Petnaest postrojenja se obnavlja, sedam se gradi

EBRD je kompaniji iz Srbije odobrio zajam od 45 miliona evra s državnom garancijom za projekat vredan 54 miliona evra. EPS koristi sredstva za rehabilitaciju 15 malih hidroelektrana s kapacitetom od ukupno 23,2 megavata i instaliranje još sedam na postojećim branama.

Ugovor za ispitivanje i kontrolu u MHE Moravica

U odvojenom pozivu, EPS je objavio da će do 27. aprila primati ponude za ispitivanje i kontrolu u maloj hidrocentrali Moravica u centru Ivanjice. Ovo postrojenje, koje nije u funkciji, pušteno je u rad 1911. godine. Potpuno je remontovano 2010. ali oštećenje građevinskog objekta dovelo je do prekida naredne godine.

Odabrani ponuđač prvo treba da očisti jedinicu i sprovede mere održavanja. Moguće je da agregat ne radi zbog dugog stajanja, saopštila je energetska kompanija. Rok je šest meseci od slanja pisanog naloga.

Nominalni kapacitet horizontalne turbine Francis koju je proizveo Voith je 154 kilovata. Nabavka je zavedena kao JN 1000/0504/2019 (4182/2019).

Po pravilima koja važe tokom pandemije virusa korona, samo po jedan predstavnik svakog ponuđača može doći na otvaranje. Ta osoba mora imati masku i rukavice da bi bila puštena da uđe. Učesnici u oba postupka su obavezni da obezbede bankarsku garanciju u vrednosti dva odsto ukupne ponude bez poreza na dodatu vrednost.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.