OIE

EPS objavio drugi tender za revitalizaciju malih hidrocentrala

Slika: EPS

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) je objavila drugi tender za revitalizaciju još sedam malih hidrocentrala (MHE). EPS je pozvala firme iz celog sveta da podnesu zatvorene ponude za izvođenje radova na tih sedam centrala.

Zatvorene ponude moraju da budu podnete na engleskom jeziku najkasnije do podneva 5. jula, 2017. godine a tenderska dokumentacija u kojoj se navode minimalni uslovi i drugi detalji se može otkupiti od Elektroprivrede Srbije.

Elektroprivreda Srbije je prvi tender za revitalizaciju prvih sedam od 15 malih hidrocentrala objavila početkom ove godine. Radovi na revitalizaciji malih hidrocentrala se finansiraju iz zajma od 37 miliona evra koji je EPS dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta banka je saopštila da je poziv za ponude na tender objavljen u skladu sa Opštim obaveštenjem o nabavkama za Program rekonstrukcije 15 malih hidrocentrala koji je objavljen na sajtu banke 9. maja 2011. a obnovljen 31. avgusta 2016. godine.

Male hidrocentrale na koje se odnosi ovaj drugi tender za njihovu revitalizaciju su MHE Sveta Petka  i MHE Sićevo nedaleko od Niša, MHE Temac kod Pirota, MHE Sokolovica  i MHE Gamzigrad nedaleko od Zaječara, MHE Vučje kod Leskovca i MHE Jelašnica nedaleko od Surdulice.

Kao i u prvom tenderu, EPS traži da se na tim malim hidrocentralama izvode radovi kao što su rušenje ili demontaža postojećih struktura, zemljani radovi, betoniranje, zidanje i izolacioni radovi, metalni i aluminijumski radovi, fasaderski i molerski radovi, postavljanje panela i postavljanje vodovoda i kanalizacije. Rok za završetak radova u svih sedam hidroelektrana je 60 nedelja što je za 20 nedelja duže nego za radove u prvom tenderu.

Elektroprivreda Srbije (EPS) će do 2025. godine uložiti oko pola milijarde evra u modernizaciju hidroelektrana, i nema planove da se bavi masovnom gradnjom hidroelektrana.

 

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

11. maj 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. maj 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. maj 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. maj 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage