Životna sredina

Energetska zajednica: Ako nije bilo učešća javnosti, svaka dozvola za MHE se može osporiti

Slika: Facebook/gorantokic

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Podeli

Učešće javnosti je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu, koju moraju da sprovedu sve članice Energetske zajednice (EZ). Ako ova obaveza nije ispoštovana, Sekretarijat pokreće postupke za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, saopštio je Sekretarijat EZ u izjavi o razvoju malih hidroelektrana (MHE), dodajući da trenutno razmatra žalbu u vezi sa projektom za korišćenje hidroenergije u Srbiji.

Sekretarijat nije naveo koji je to projekat, ali, na sajtu EZ, navodi se da je 30. avgusta primljena žalba u vezi sa uticajem hidroelektrana na Staroj planini na životnu sredinu. Već nekoliko godina građanska inicijativa Odbranimo reke Stare planine suprotstavlja se masovnoj izgradnji MHE na ovom području. U septembru je inicijativa organizovala protest, koji je u Pirotu okupio više hiljada ljudi.

Sekretarijat je, takođe, najavio da će u najkraćem mogućem roku organizovati sastanak zainteresovanih strana koji će okupiti sve relevantne aktere, kao i da će pripremiti smernice za nacionalne regulatorne institucije o strateškoj i proceni uticaja na životnu sredinu za MHE.

U svojoj izjavi Sekretarijat navodi da u skladu sa Ugovorom o EZ, sve članice moraju primeniti propise o strateškoj i proceni uticaja na životnu sredinu.

Učešće javnosti je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu

Ako se u ovoj fazi, kako navodi Sekretarijat, ustanove značajni negativni uticaji na životnu sredinu, puna procena uticaja na životnu sredinu za različite faktore (kao što su ljudi, flora i fauna, zemlja, voda, vazduh, klima, pejzaž, materijalna imovina, i interakcija između njih) mora biti sprovedena.

Sprovođenje projekta može da se nastaviti samo ako se primene mere za izbegavanje, smanjenje i, ako je moguće, kompenzaciju glavnih štetnih efekata, naveo je Sekretarijat.

Učešće javnosti, kako se ističe, je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu, a nepoštovanje ove obaveze je razlog za osporavanje bilo koje izdate dozvole.

Poštovanje obaveze sprovođenja svih ovih procedura je posao nadležnih nacionalnih institucija, a u slučaju opravdanosti žalbe, Sekretarijat pokreće postupak za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, navodi u izjavi Sekretarijat.

Više hiljada građana okupilo se u Pirotu da iskaže nezadovoljstvo zbog gradnje MHE

Protesti u BiH i Crnoj Gori

Osim u Srbiji, protesta protiv gradnje MHE bilo je i u Bosni i Hercegovini, gde žene iz Kruščice već više od godinu dana blokiraju izgradnju brane i hidroelektrane, kao i u Crnoj Gori, gde su stanovnici Plava blokirali početak izgradnje MHE Meteh.

Takođe, stručnjaci iz Srbije u otvorenom pismu ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću izrazili su zabrinutost u pogledu očuvanja prirodnih resursa i zahtevali reviziju energetske politike zemlje.

A, evropska organizacija Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) uručila je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) peticiju sa 120.000 potpisa kojom se traži da međunarodne razvojne banke prestanu da daju finansijsku podršku projektima HE na Balkanu.

Komentara: (2)
Marko / 09.03.2019.

https://m.youtube.com/watch?t=89s&v=cHn1s-026oE

Osveta prirode posle pokušaja stavljanja ove prirodne lepotice u cevi.Ovo mora da se zaustavi.

Marko / 09.03.2019.

https://m.youtube.com/watch?t=89s&v=cHn1s-026oE
Osveta prirode posle pokusaja zarobljavanja ove lepotice prepune potočne pastrmke.Ovo mora da se zaustavi.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. novembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. novembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. novembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora