Električna energija

EMS potpisao ugovor vredan 6,5 miliona evra za Transbalkanski koridor

ems-transbalkanski-koridor-juzna-backa-elnos

Slika: Potpisivanje ugovora (EMS)

Objavljeno

04.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) i konzorcijum, koji čine Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo i Elnos BL potpisali su ugovor, vredan 6,5 miliona evra, o radovima na drugoj fazi Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

Radovi obuhvataju izgradnju 400 kV razvodnog postrojenja i transformacije 400/220 kV u TS Kraljevo 3 i opremanje 400 kV dalekovodnog polja u TS 400/110 kV Kragujevac 2.

Ugovor su potpisali generalni direktor EMS-a Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma Ilija Labus. Izvođači imaju 610 dana da završe radove.

Transbalkanski koridor povezuje tržišta električne energije u Rumuniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Italiji

Transbalkanski koridor je projekat koji ima nacionalni i regionalni značaj jer će spojiti tržišta električne energije u Rumuniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Italiji. Prva faza u Srbiji završena je u decembru 2017. godine, dok je Rumunija svoj deo koridora pustila u rad u maju 2018.

Investicije u drugoj fazi iznose 29,6 miliona evra

Druga faza koridora u Srbiji podeljen je u dva lota. Lot 1 uključuje izgradnju 400 kV dalekovoda između trafostanica Kragujevac 2 i Kraljevo 3. Ugovor za ove radove potpisan je u martu, dok je izgradnja započela sredinom juna u Kragujevcu.

Očekuje se da će radovi na lotu 2 početi uskoro, saopštio je EMS.

Investicije u drugoj fazi iznose 29,6 miliona evra. Projekat se finansira zajmom od 15 miliona evra, koji obezbeđuje KfW, grantom od 6,5 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i iz sopstvenih sredstava EMS-a.

Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a, izjavila je da će druga faza Transbalkanskog koridora poboljšati infrastrukturu za prenos električne energije i stabilnost snabdevanja električnom energijom u centralnim delovima Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. septembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. septembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. septembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. septembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.