Električna energija

Potpisan ugovor za dalekovod Kragujevac-Kraljevo; radovi kreću u aprilu

Potpisan ugovor za dalekovod Kragujevac-Kraljevo

Slika: Mladen Žujković, Jelena Matejić, Aleksandar Antić (Ministarstvo rudarstva i energetike)

Objavljeno

25.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kodar, Elektromontaža i Elnos BL dobili su posao da podignu dalekovod kojim će povezati Kragujevac i Kraljevo. EMS je odabrao taj konzorcijum za posao vredan 13,5 miliona evra, a sa nadogradnjom transformatorskih jedinica ovaj deo Transbalkanskog elektroenergetskog koridora biće vredan 29,6 miliona evra.

Elektromreža Srbije AD – EMS potpisala je ugovor s konzorcijumom izvođača koji će izgraditi dalekovod Kragujevac-Kraljevo. Direktorka Jelena Matejić istakla je značaj veze od 400 kilovolti za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji i podsetila da je to deo Transbalkanskog koridora.

Izjavila je da je projekat povezivanja dve trafo-stanice dodeljen grupi uglavnom domaćih kompanija. Vodi je Kodar energomontaža doo iz Beograda. Preostali članovi su kraljevačka Elektromontaža doo i Elnos BL doo odnosno Elnos grupa, čije je sedište u Banjaluci.

KfW podržao projekat pozajmicom, a EU donacijom

Razvojna banka Nemačke KfW odobrila je zajam od 15 miliona evra, za koji je Srbija dala garanciju EMS-u, državnom operatoru prenosnog sistema ili TSO-u. Još 6,5 miliona evra je grant iz Investicionog okvira Evropske unije za Zapadni Balkan odnosno Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. EMS je uložio i vlastita sredstva.

Mladen Žujković iz Kodara potpisao je ugovor u ime konzorcijuma.

Transbalkanski elektroenergetski koridor sada povezuje Srbiju s Rumunijom i Istočnom Evropom, a kasnije će je spojiti sa Zapadnom Evropom, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Uslediće radovi na obe trafo-stanice

Dalekovod će biti dugačak 60 kilometara. Radovi, zakazani da počnu za mesec dana, zajedno sa opremom su vredni 13,5 miliona evra. Rok je 610 dana. Dalekovod Kragujevac-Kraljevo je deo druge sekcije koridora, koja uključuje trafoe na obe strane. Ukupna vrednost je 29,6 miliona evra.

Kraljevo 3 će biti podignuto na 400 kilovolti, a u transformatorskoj jedinici Kragujevac 2 biće opremljeno jedno dalekovodno polje, saopštio je EMS i otkrio da će izvođači biti odabrani uskoro.

Još dve faze do veze s BiH i Crnom Gorom

Treća sekcija predviđa izgradnju dvostrukog dalekovoda od 400 kilovolti između Bajine Bašte o Obrenovca, što je 109 kilometara, te podizanje naponskog nivoa trafo-stanice Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova dalekovodna polja u Obrenovcu. Sledeća sekcija će biti dvostruki dalekovod od Bajine Bašte preko Višegrada do Pljevalja.

Prvi deo bila je dupla linija od 400 kilovolti od Pančeva do granice s Rumunijom. Završena je u decembru 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. mart 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. mart 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. mart 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije