Električna energija

Gradnja deonice Transbalkanskog koridora od Kraljeva do Kragujevca počinje 2018.

Gradnja deonice Transbalkanskog koridora od Kraljeva do Kragujevca počinje 2018.

Photo: WBIF

Objavljeno

26.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je dobila bespovratni zajam od 6,6 miliona evra od nemačke razvojne banke KfW za izgradnju deonice Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je precizirao da će izgradnja deonice elektroenergetskog koridora od Kraljeva do Kragujevca početi 2018. godine, a da je planirano da bude završena 2020. godine.

„Obezbeđivanjem sredsatva za ovu deonicu je ispunjen uslov da se počnu radovi na deonici od Obrenovca do Bajine bašte i od Bajine bašte do Plevlja i Višegrada“, izjavio je agenciji Tanjug Antić posle otvaranja prve deonice elektroenergetskog koridora koja povezuje Pančevo sa Rumunijom.

Deonica od Pančeva do grada Resita sa rumunske strane granice je duga 68 kilometara, a investicija u njenu izgradnju je iznosila 27 miliona evra i njome upravlja državna kompanija Elektromreža Srbije (EMS), srpski operator prenosnog sistema.

EMS je izgradio deonicu od trafostanice „Pančevo 2“ do rumunske granice koristeći svoja sredstva, a izvođači radova su domaće kompanije.

Antić je rekao da će izgradnja svih deonica koridora kroz Srbiju koštati oko 160 miliona evra.

Ovaj elektroenergetski koridor treba da povezuje Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu goru linijom snage 400 kV, a kroz podmorsku liniju će te zemlje biti energetski povezane sa Italijom od 2022. godine. Kabl dug 455 kilometara snage 400 kV na dnu Jadranskog mora će spojiti Lastvu u Crnoj Gori i grad Vilanova u Italiji.

Deonica koja je puštena u rad je prvi završeni deo Transbalkanskog koridora.

Antić je izjavio da će ovaj kapitalni projekat doneti dugoročne benefite Srbiji, povećati sigurnost snabdevanja, dodatno smanjiti gubitke energije i pomoći da se razvije energetski sistem u Srbiji.

„Panevropski elektrenergetski koridor će proći kroz Srbiju prenoseći električnu energiju sa istoka ka zapadu a to kapitalno utiče na naše ukupne prenosne prilike i smanjuje gubitke na mreži, koji su inače najmanji u Evropi“, rekao je Antić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

26. decembar 2017. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

26. decembar 2017. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

26. decembar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

26. decembar 2017. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje