Električna energija

Počela izgradnja dalekovoda Kragujevac-Kraljevo, vrednog 13,5 miliona evra

Gradnja dalekovoda Kragujevac-Kraljevo

Slika: EMS

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

EMS za prvu fazu Transbalkanskog koridora, vrednu 157 miliona evra, koristi KfW-ov zajam od 15 miliona evra i 6,5 miliona evra iz evropskih fondova. Podizanje dalekovoda Kragujevac-Kraljevo je u okviru druge po redu od četiri sekcije tog projekta.

Obeležen je početak gradnje dalekovoda od 400 kilovolti koji će povezati Kragujevac i Kraljevo. On je u sklopu druge sekcije prve faze Transbalkanskog koridora. Rok izgradnje je 610 dana.

Celokupna mreža naponskog nivoa od 220 kilovolti, s opremom prosečne starosti pedeset godina, biće zamenjena, napomenula je direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić. „Stvaramo novu realnost i donosimo nove mogućnosti za razvoj. Nigde na svetu nema ekonomskog boljitka niti investicija bez adekvatne i pouzdane elektroenergetske infrastukture“, istakla je i naglasila da će gubici električne energije i, s njima, emisije ugljen-dioksida biti znatno smanjeni.

Druga sekcija ukupno vredi 29,6 miliona evra

Dužina dalekovoda od trafostanice Kragujevac 2 do trafostanice Kraljevo 3 biće šezdeset kilometara, a ugovor je vredan 13,5 miliona evra. Konzorcijum predvodi Kodar energomontaža, a u njemu su još Elektromontaža iz Kraljeva i Elnos BL iz Banjaluke.

U pomenutu drugu sekciju, koja ukupno vredi 29,6 miliona evra, spada i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kilovolti i opremanje jednog dalekovodnog polja od 400 kilovolti u TS Kragujevac 2. U prvu sekciju je uloženo 27 miliona evra, a za treću i četvrtu namenjeno je 100 miliona evra. Tako će na prvu fazu Transbalkanskog koridora, od granice sa Rumunijom do granice sa Crnom Gorom, biti potrošeno 157 miliona evra, saopštio je EMS.

Antić: Dalekovod Kragujevac-Kraljevo neophodan je za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Celokupni projekat će preko Jugoistočne Evrope povezati Ukrajinu i Italiju i omogućiti razvoj energetskih projekata i trgovanje strujom, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Deonica od Pančeva do rumunske granice je u sistem uvela vetroelektrane u Banatu, a Transbalkanski koridor je jedno od ključnih oruđa za korišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije, kazao je.

„Izgradnjom ovog dalekovoda omogućićemo stabilniji rad hidroelektrane Bajina Bašta, a povezivanje je jedan od ključnih koraka za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja je jedan od najvažnijih strateških projekata“, dodao je Antić i istakao da je u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije za deonicu od Obrenovca do Bajine Bašte.

U pripremi je projektno-tehnička dokumentacija za deonicu od Obrenovca do Bajine Bašte

Razvojna banka Nemačke KfW odobrila je zajam od 15 miliona evra, za koji je Srbija dala garanciju EMS-u, državnom operatoru prenosnog sistema ili TSO-u. Još 6,5 miliona evra je grant iz Investicionog okvira Evropske unije za Zapadni Balkan odnosno Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. EMS je uložio i vlastita sredstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. jun 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

17. jun 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

17. jun 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

17. jun 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane