Mobilnost

Električni putnički amfibijski avion dobio svog prvog kupca

Električni putnički hidroavion dobio svog prvog kupca

Foto: Jekta Swiss Aviation

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Jekta Switzerland razvija projekat električnog putničkog amfibijskog aviona koji će moći da preleti 161 kilometar sa samo jednim punjenjem. Model PHA-ZE 100 je predstavljen prošle godine, a sada su i rezervisani prvi primerci.

Jekta je prošle godine na sajmu aviona u Abu Dabiju prvi put predstavila svoj budući amfibijski avion PHA-ZE 100. Letelica će biti električna, pa neće ispušta gasove s efektom staklene bašte. Koristiće i kopno i vodu za uzletanje i sletanje i imaće deset motora sa pogonskim sistemom od ukupno 180 kilovata, uz brzinu kretanja do 135 čvorova ili 250 kilometara na sat. Moći će da leti dva sata, a energija određena za rezervu dozvoljava još dva sata.

PHA-ZE 100 je zamišljen za do 19 putnika, uz tri člana posade. Biće izrađen od kompozitnih materijala.

Prva porudžbina je došla od kompanije za usluge u avio-saobraćaju iz Dubaija Gayo Aviation and Tourism. Ona je saopštila da joj je cilj da maksimalno smanji svoje emisije. Ove dve kompanije su pre nedelju dana potpisale pismo o namerama za deset amfibijskih letelica na električni pogon.

Održiv avio-prevoz

Avioni će biti isporučeni u osnovnoj konfiguraciji, za 19 putnika. Dogovor uključuje dostavljanje potrebne opreme i komponenti kao i obuku dva pilota i dva tehničara. Svi avioni će imati trogodišnju garanciju.

električni putnički hidroavion sa 19 sedišta

„Oduševljeni smo što smo prvi kupac koji je potpisao pismo o namerama sa Jektom za ovu impresivnu, svestranu i udobnu konstrukciju aviona. Želimo da budemo među prvima koji će svojim klijentima pružiti zaista održivu opciju za prevoz putnika“, Rekao je Jisle Dueland, generalni direktor kompanije Gayo.

Generalni direktor Jekte Džordž Alafinov istakao je prednosti modela PHA-ZE 100 kao što su korišćenje vode kao infrastrukture, mogućnost uvođenja linija koje dosad nisu bile moguće ili isplative i zamena zastarelih hidroaviona.

Troškovi putovanja smanjeni 70 odsto

Kompanija ističe da je električni avion amfibija optimizovan da opslužuje priobalne i ostrvske zajednice, zatim regionalne rute koje su trenutno ograničene operativnim troškovima kao i da omogući jeftine i održive usluge povezivanja gradova bez potrebe za instaliranjem skupe kopnene infrastrukture.

Niski troškovi održavanja, znatno manja buka i minimalna potreba za infrastrukturom, uz rad bez ispuštanja ugljen-dioksida, čine PHA-ZE 100 optimalnim modelom za održiva putovanja, navode u kompaniji.

Novi koncept će omogućiti smanjenje troškova prevoza po putniku za 70 odsto, tvrde u Jekti. Međutim, početak upotrebe se očekuje tek 2029. godine.

Velik broj kompanija radi na električnim i hibridnim avionima, koji treba da smanje emisije koje nastaju u avio-industriji. Prema podacima Svetske turističke organizacije, očekuje se da će emisije ugljen-dioksida kao posledica turizma porasti za čak 25 odsto do 2030. godine sa nivoa iz 2016. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

29. mart 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. mart 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

29. mart 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

29. mart 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu