OIE

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Foto: Thzorro77 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukoliko Vlada Hrvatske hitno ne pomogne operatorima elektrana na biogas, 70 odsto kapaciteta u zemlji će morati da obustavi rad pre leta, objavila je njihova asocijacija. Prvo postrojenje je prijavilo stečaj i prekinulo proizvodnju.

Cene sirovina za pogon elektrana na biogas su u poslednjih godinu dana udvostručene, navodi Peter Majerhofer, vlasnik sistema od dva megavata u Lipiku. „S obzirom da državne institucije zadužene za energetiku, osim praznih obećanja, nisu ništa napravile da se cijena električne energije podigne, mi nismo više mogli plaćati ulazne sirovine kooperantima i morali smo donijeti odluku da zatvorimo postrojenje“, izjavio je.

Ovaj kompleks u Slavoniji je izgrađen pre tri godine i prikupljao je poljoprivredne ostatke za napajanje svoje energane. U njega je nemački North-tec Consult uložio devet miliona evra, po ranijim izveštajima.

Pregovori uzaludni

Majerhofer je kazao da bi njegova firma otvorila stečaj još pre godinu dana da je znao da pregovori o povećanju cene električne energije za ovaj sektor neće uroditi plodom.

Hrvatska je otkupne cene struje za sve proizvođače ograničila na najviše 180 evra po megavat-satu. Sav prihod preko te granice ide Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mere koje su trenutno na snazi važe do kraja juna.

Inače, Evropska komisija je zatražila od država članica da postepeno ukinu mere zaštite potrošača energenata, kako bi obuzdale inflaciju. Cene u ovom sektoru su se spustile i do najnižih nivoa u poslednje dve godine, gde su bile kada se energetska kriza tek zahuktavala.

Vlasnici biogasnih elektrana u Hrvatskoj traže i naknadu

Ukoliko vlada ne pomogne operatorima biogasnih elektrana, 70 procenata kapaciteta u Hrvatskoj će pre leta morati da se ugasi, tvrdi Hrvatska udruga proizvođača bioplina. Ranije je zatražila izuzeće iz mehanizma ograničenja cena i da im se odobri naknada da bi ostvarile pozitivan rezultat u poslovanju. Plan REPowerEU predviđa ekspanziju kapaciteta u sektoru na 35 milijardi kubnih metara biometana godišnje, što bi potpuno nadomestilo uvoz gasa iz Rusije, ističe ta organizacija.

Asocijacija Obnovljivi izvori energije Hrvatska je slično upozorenje objavila u januaru.

Vlasnici nekoliko postrojenja su poništili ugovore sa Hrvatskim operatorom tržišta električne energije (HROTE) o fidin tarifama, po kojima dobijaju 170 evra po megavat-satu, da bi pokušali da opstanu na otvorenom tržištu. U Hrvatskoj je na mreži 26 megavata snage iz elektrana na biogas. NTC Gaj je ostao u mehanizmu fidin tarifa.

Firme bivšeg vicepremijera Severne Makedonije Koče Anđuševa su pustile u rad biogasnu elektranu od dva megavata

Od ostalih vesti iz Jugoistočne Evrope vredi pomenuti puštanje u rad jedne biogasne elektrane od dva megavata. Instalirale su je kompanije Feroinvest i Central invest, obe pod kontrolom bivšeg potpredsednika vlade Koče Anđuševa, i ASP-PAK i Agria. Investicija u Saramzalinu u opštini Lozovo vredi 12 miliona evra.

Godišnja proizvodnja postrojenja je procenjena na 16,6 gigavat-sati. Investitori su saopštili da će ono takođe biti snabdevač toplotnom energijom dovoljnom za šest hektara poljoprivrednog zemljišta i praviti 40.000 tona prirodnog đubriva godišnje.

Nemačka kompanija Wabio Technologie je pre mesec dana postavila kamen temeljac biogasne elektrane od 2,4 megavata u Novoj Crnji u Srbiji i saopštila da će napraviti još dvadeset takvih u zemlji. Postrojenje u izgradnji je predviđeno i da proizvodi toplotnu energiju, tečni ugljen-dioksid i tečni biometan – LBM ili LBG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

26. maj 2023. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

26. maj 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

26. maj 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

26. maj 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin