Električna energija

Wabio u Novoj Crnji gradi kogenerativno postrojenje na biogas

Wabio Novoj Crnji kogenerativno postrojenje na biogas

Foto: Wabio

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija Wabio Technologie je u Novoj Crnji postavila kamen temeljac za biogasno postrojenje koje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, tečni ugljen-dioksid i tečni biometan – LBM ili LBG. To je prvi od dvadeset budućih biogasnih sistema u Srbiji, vrednih ukupno 400 miliona evra, saopšteno je.

Jedno biogasno postrojenje sa Wabio tehnologijom nalazi se u Vrbasu, u šećerani Sunoko, i u procesu je puštanja u rad, a u Jarku kod Rume je u toku izgradnja još jednog takvog sistema za klijenta, saopštila je ova nemačka firma. Ona je u Novoj Crnji u Banatu obeležila početak izgradnje kogenerativnog postrojenja na biogas koje će koristiti stajnjak sa farmi krava i pilića, slamu i kukuruzovinu.

Planirani kapacitet proizvodnje električne energije je 2,4 megavata, isto kao u Vrbasu. U toku su pregovori s Elektroprivredom Srbije o otkupu, saopšteno je.

Kapacitet proizvodnje toplotne energije će iznositi šest megavata

U dokumentaciji stoji da će postrojenje imati snagu od šest megavata za toplotnu energiju. Manje od 20 odsto će biti potrebno za proces fermentacije i grejanje objekata, a ostatak će biti korišćeno za sušenje đubriva koje ostaje po izvlačenju biogasa, kažu u kompaniji Wabio Technologie, koja je u Hongkongu registrovana kao Wabio Technology Holding.

To nije sve, budući da firma namerava da od biogasa proizvodi i tečni biometan – LBM ili LBG za kupca u Nemačkoj i tečni ugljen-dioksid za lokalno tržište.

Pregovori o preuzimanju sledećih desetak projekata su u finalnoj fazi

„Period isplativosti u Wabio biogasna postrojenja iznosi oko četiri godine. Wabio Investment Holding SR je osnovan sa ciljem investiranja u biogasna postrojenja u Srbiji na platformi Wabio tehnologije. Dva projekta počinjemo da realizujemo u narednom periodu, a oko preuzimanja sledećih 10-tak projekata pregovori su u finalnoj fazi,“ izjavio je generalni direktor Rafael Fic.

Za pet godina biće izgrađeno 20 kogeneracionih postrojenja na biogas

U sledećih pet godina kompanija planira da izgradi dvadesetak ovakvih postrojenja u Srbiji, vrednih po 20 miliona evra, naveo je. Izgradnja jednog u Selenči počinje za dva meseca, objavio je Wabio i istakao da ova tehnologija može da se upotrebi za komunalni i industrijski organski otpad, mulj iz prerade otpadnih voda i druge vrste biomase.

„Naša postrojenja uključivaće odvajanje CO2 i prečišćavanje CO2, koji je deo proizvedenog biogasa, a koji ćemo dodatno prečistiti i utečniti i prodavati na tržištu. Preostali zeleni metan ćemo takođe utečniti i izvoziti u zemlje EU. Samo mali deo biogasa ćemo koristiti za proizvodnju zelene električne energije, koju ćemo prodavati EPS-u,“ naveo je Duško Bošković. On je direktor firme Wabio Investment Holding SR, koja pripada grupaciji.

Bošković: Srbija može da iz biometana pokrije celokupnu potražnju za gasom

U Srbiji se može prikupljati deset miliona tona biomase, od koje pomoću tehnologije Wabio može da se dobije tri milijarde kubnih metara zelenog metana, tvrdi Bošković i dodaje da je ta količina jednaka potrošnji prirodnog gasa u zemlji.

Postrojenje i zavisno preduzeće koje će njime upravljati zovu se Alter Biogas II. Za rad elektrane i toplane potrebno je do 42,000 tona poljoprivrednih ostataka godišnje, saopšteno je. Dobija se biogas sa udelom metana od 58 do 65 odsto, a ugljen-dioksid čini 35 do 42 procenta, dok su glavne primese azot (do tri odsto), vodonik, kiseonik i vodonik-sulfid, stoji u računici.

Očekivana godišnja proizvodnja biogasa iznosi 48,8 gigavat-sati, a đubriva sa 30 odsto suve materije 30.000 tona, otkrio je Wabio.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. april 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. april 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. april 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji