Životna sredina

Države u SAD zbog korona virusa opet dozvoljavaju jednokratne plastične kese

sad korona virus plasticne kese

Slika: Suvajit Roy, Pixabay

Objavljeno

11.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Više lokalnih vlasti i država u Sjedinjenim Državama uključujući Masačusets i San Francisko počele su da odlažu i ublažavaju ograničenja za plastične kese, a neke su otišle toliko daleko da su onemogućile korišćenje cegera i kesa za višekratnu upotrebu usled bojazni da ti predmeti pospešuju širenje virusa korona.

Mejn je odgodio zabranu plastičnih kesa do sredine januara umesto da je uvede 22. aprila, na Dan planete Zemlje, za kad je bila zakazana. Brojne države i lokalne samouprave u Sjedinjenim Državama ublažavaju propise kojima je smanjivana količina plastike za jednokratnu upotrebu jer se javio strah da cegeri od tkanine i kese koje se mogu koristiti više puta povećavaju rizik od zaraze bolešću COVID-19. Nju Hempšir je, u nameri da „spreči širenje“ virusa korona, naložio da maloprodajni objekti moraju da obezbede plastične ili papirne kese za mušterije.

Masačusets je zabranio cegere i kese za višekratnu upotrebu, a Ilinois je najavio da će obeshrabriti njihovo korišćenje. Tek što je zabranio plastične kese, Oregon je privremeno obustavio primenu tog zakona, jer je upravo tada nastupila pandemija. Njujork je odložio isti takav potez ekvivalentan tome, samo što je tako postupio po odluci svog Vrhovnog suda povodom tužbe koju su podneli vlasnici malih prodavnica.

San Francisko se povlači iz avangarde

Kalifornija, Konektikat, Delaver, Havaji i Vermont isto imaju zakone za zabranu kesa za jednokratnu upotrebu, u više varijanti. Stotine jedinica lokalne samouprave učinilo je isto, ali mnoge već kreću u suprotnom smeru. Čikago je za sada odlučio da odloži prikupljanje poreza od sedam centi za svaku plastičnu i papirnu kesu.

San Francisko je 2007. prvi ukinuo prodaju plastičnih kesa. Gradske vlasti su upravo naložile potrošačima da u prodavnice i kafiće ne dolaze s cegerima, termosima i sličnim predmetima iz kuće, da bi se izbegao „nepotreban kontakt“.

Kontroverzna istraživanja

Čak je i Wall Street Journal nedavno u uvodniku pozvao na ublažavanje propisa, ukazujući na više studija i upozorenje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD da korona virus „može da preživi satima i danima na površinama napravljenim od raznih materijala“.

Na primer, rezultati jednog istraživanja iz 2011. pokazali su da je u torbama kupaca i njihovim ponovo korišćenim kesama „velik broj bakterija“. S druge strane, COVID-19 izaziva virus, a ne bakterija. Da ne govorimo da se cegeri i kese za više upotreba moraju redovno prati i čistiti. Međutim, pomenuta je i studija iz 2012. u kojoj je pronađena veza između epidemije norovirusa u Oregonu i jedne torbe za hranu.

Radnici u maloprodaji strepe za svoju bezbednost

Neki maloprodajni lanci postupili su samostalno. Dozvoljavaju cegere samo ako mušterije same u njih pakuju robu ili su potpuno zabranili takvo postupanje. Prodavnicama u Oregonu sada imaju pravo da kupcima poklanjaju jednokratne kese.

Sindikat radnika u prehrambenom sektoru i trgovini UFCW pozvao je potrošače da zasad „jednostavno kažu ne kesama koje se upotrebljavaju više puta“. Slične apele su uputile i druge organizacije koje zastupaju zaposlene u supermarketima.

Lobisti protiv zaštitnikâ životne sredine

Asocijacija industrije plastike, PIA, saopštila je u pismu Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga da su „plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu najhigijenskiji izbor za mnoge namene“. Zaštitnici životne sredine su uzvratili, nazvavši takve inicijative „taktikom zastrašivanja“ i kritikujući „lobiste za plastične kese“.

Ivy Schlegel iz Greenpeace USA-a izjavila je da su proizvođači plastike „videli priliku da udare i aktiviraju svoju mrežu surogata za zagovaranje upotrebe plastike“. Naglasila je da su potrošačima više nego ikad potrebne „nezavisne smernice od stručnjaka na polju medicine“.

„Dve nedavne studije pokazale su da je plastika među onim površinama na kojima humani korona virusi najduže preživljavaju, među više površina. Nakon što su te studije objavljene, nekoliko medijskih kuća krenulo je da lansira ‘upozorenja’ istraživačâ o mogućnosti da višekratne kese i cegeri prenose novi korona virus i COVID-19, uprkos činjenici da kese za višekratnu upotrebu i cegeri nisu bili među ispitanim površinama“, napisala je u blogu.

Kina se drži strategije da zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu

U međuvremenu, Kina povlači prve poteze u skladu sa svojom strategijom da potpuno zaustavi proizvodnju i upotrebu jednokratne plastike.

Nacionalni komitet za razvoj i reforme, glavno državno telo za planiranje, upravo je predložilo zabranu niza proizvoda, uključujući potrošačke kese tanje od 25 mikrona, plastično posuđe i pribor za jelo i folija do deset mikrona za korišćenje u poljoprivredi. Najmnogoljudnija zemlja ublažava zabrane kretanja, kako slabi zaraza korona virusom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

11. april 2020. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

11. april 2020. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

11. april 2020. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

11. april 2020. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda