Otpad

Kina u kampanji protiv jednokratne plastike i kesa uz postepenu zabranu

Kina u kampanji protiv jednokratne plastike uz postepenu zabranu

Foto: Dennis, Pixabay

Objavljeno

20.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalna komisija za razvoj i reforme objavila je u Pekingu da će država do 2025. uspostaviti sistem za proizvodnju, distribuciju, potrošnju, recikliranje i odlaganje plastičnih proizvoda. Veliki gradovi će prvi uvoditi promene, dok će manje sredine imati više vremena da se prilagode. Kina želi da se reši velike većine jednokratne plastike.

Nacrt plana otkriva da će do kraja godine takav pribor za jelo biti iskorenjen u firmama za isporuku hrane u najvećim urbanim centrima, a spororazgradive slamke u celoj zemlji. Mnogi restorani treba pre 2021. da uvedu tanjire od materijala koji manje škode okolini, ali za naručivanje je ostavljeno prostora do 2025. godine. Kina planira da do kraja perioda spreči korišćenje jednokratne plastike u hotelima i poštanskim službama.

Osam miliona tona plastičnog smeća svake godine završi u moru. Razara ekosistem širom planete. Najmnogoljudnija zemlja proizvodi ukupno 29 odsto tog materijala, a njeno stanovništvo čini 18,6 procenata od 7,76 milijardi ljudi, po nekim naučnim studijama.

Najmnogoljudnija zemlja proizvodi ukupno 29 odsto plastike, u poređenju s udelom od 18,6 procenata u svetskom stanovništvu

Svetski ekonomski forum je procenio da Jangcekjang, treća reka po dužini u svetu, nosi najviše smeća ka okeanu od svih. Najveća deponija u Kini, veličine sto fudbalskih terena, popunila je kapacitet 25 godina pre nego što je očekivano.

Druga privreda sveta je na smetlišta 2017. isporučila 215 miliona tona kućnog otpada. Vodeća je na globalnom nivou i po sadržaju plastike.

Glavna institucija za strategiju je ciljeve objavila u koordinaciji s Ministarstvom za ekologiju i životnu sredinu. Oni su saopštili da žele „lepu Kinu“ i da održe zdravlje.

Kampanja uključuje podsticaje za upotrebu razgradivog i recikliranog plastičnog materijala i razvoj sveobuhvatnog sistema prikupljanja takvog otpada za preradu. Većina prodavnica u velikim gradovima ostaće bez plastičnih kesa tanjih od dva i po mikrona pre kraja 2020.

Većina prodavnica u velikim gradovima ostaće bez plastičnih kesa tanjih od dva i po mikrona pre kraja 2020

Mere su usmerene i na e-trgovinu, s ambicioznim kalendarom za pakete kompanija koje predvode giganti Alibaba i JD.com. Kina želi da se količina jednokratne plastike u restoranskoj delatnosti u gradovima obori 30 procenata do 2025. godine.

Još nije jasno kojim sektorima i područjima će kada biti uvođene restrikcije za izradu i prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Između ostalog, uskoro u poljoprivredi više neće biti folije tanje od deset mikrona ili 0,01 milimetra.

U više urbanih konglomeracija uključujući Šangaj već su na snazi strogi i kompleksni propisi za razvrstavanje otpada

Kina je 2018. obustavila uvoz plastičnog otpada za reciklažu, a vlada sada kaže da će u nekom trenutku zabrana postati potpuna. U više urbanih konglomeracija uključujući Šangaj već su na snazi strogi i kompleksni propisi za razvrstavanje otpada.

A glavni grad je dobio pohvale iz Ujedinjenih nacija za napredak u kvalitetu vazduha. Peking je za šest godina prepolovio zagađenje vazduha česticama PM2.5.

John Richardson, viši konsultant za Aziju u ICIS-u, provajderu informacija sa tržišta sirovina, računa na uticaj kako na potražnju za nerecikliranim polietilenskim polimerima u zemlji tako i na promene u udelu recikliranog materijala u snabdevanju. „Pojavljuju se izveštaji da Kina stremi da modernizuje poslovanje u segmentu recikliranja plastike u okviru obaranja zavisnosti od uvoza nereciklirane smole i dodavanja vrednosti svojoj privredi. Sadašnja industrija reciklaže je, generalno, veoma neorganizovana i neefikasna,“ napisao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude