Otpad

Kina u kampanji protiv jednokratne plastike i kesa uz postepenu zabranu

Kina u kampanji protiv jednokratne plastike uz postepenu zabranu

Foto: Dennis, Pixabay

Objavljeno

20.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalna komisija za razvoj i reforme objavila je u Pekingu da će država do 2025. uspostaviti sistem za proizvodnju, distribuciju, potrošnju, recikliranje i odlaganje plastičnih proizvoda. Veliki gradovi će prvi uvoditi promene, dok će manje sredine imati više vremena da se prilagode. Kina želi da se reši velike većine jednokratne plastike.

Nacrt plana otkriva da će do kraja godine takav pribor za jelo biti iskorenjen u firmama za isporuku hrane u najvećim urbanim centrima, a spororazgradive slamke u celoj zemlji. Mnogi restorani treba pre 2021. da uvedu tanjire od materijala koji manje škode okolini, ali za naručivanje je ostavljeno prostora do 2025. godine. Kina planira da do kraja perioda spreči korišćenje jednokratne plastike u hotelima i poštanskim službama.

Osam miliona tona plastičnog smeća svake godine završi u moru. Razara ekosistem širom planete. Najmnogoljudnija zemlja proizvodi ukupno 29 odsto tog materijala, a njeno stanovništvo čini 18,6 procenata od 7,76 milijardi ljudi, po nekim naučnim studijama.

Najmnogoljudnija zemlja proizvodi ukupno 29 odsto plastike, u poređenju s udelom od 18,6 procenata u svetskom stanovništvu

Svetski ekonomski forum je procenio da Jangcekjang, treća reka po dužini u svetu, nosi najviše smeća ka okeanu od svih. Najveća deponija u Kini, veličine sto fudbalskih terena, popunila je kapacitet 25 godina pre nego što je očekivano.

Druga privreda sveta je na smetlišta 2017. isporučila 215 miliona tona kućnog otpada. Vodeća je na globalnom nivou i po sadržaju plastike.

Glavna institucija za strategiju je ciljeve objavila u koordinaciji s Ministarstvom za ekologiju i životnu sredinu. Oni su saopštili da žele “lepu Kinu” i da održe zdravlje.

Kampanja uključuje podsticaje za upotrebu razgradivog i recikliranog plastičnog materijala i razvoj sveobuhvatnog sistema prikupljanja takvog otpada za preradu. Većina prodavnica u velikim gradovima ostaće bez plastičnih kesa tanjih od dva i po mikrona pre kraja 2020.

Većina prodavnica u velikim gradovima ostaće bez plastičnih kesa tanjih od dva i po mikrona pre kraja 2020

Mere su usmerene i na e-trgovinu, s ambicioznim kalendarom za pakete kompanija koje predvode giganti Alibaba i JD.com. Kina želi da se količina jednokratne plastike u restoranskoj delatnosti u gradovima obori 30 procenata do 2025. godine.

Još nije jasno kojim sektorima i područjima će kada biti uvođene restrikcije za izradu i prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Između ostalog, uskoro u poljoprivredi više neće biti folije tanje od deset mikrona ili 0,01 milimetra.

U više urbanih konglomeracija uključujući Šangaj već su na snazi strogi i kompleksni propisi za razvrstavanje otpada

Kina je 2018. obustavila uvoz plastičnog otpada za reciklažu, a vlada sada kaže da će u nekom trenutku zabrana postati potpuna. U više urbanih konglomeracija uključujući Šangaj već su na snazi strogi i kompleksni propisi za razvrstavanje otpada.

A glavni grad je dobio pohvale iz Ujedinjenih nacija za napredak u kvalitetu vazduha. Peking je za šest godina prepolovio zagađenje vazduha česticama PM2.5.

John Richardson, viši konsultant za Aziju u ICIS-u, provajderu informacija sa tržišta sirovina, računa na uticaj kako na potražnju za nerecikliranim polietilenskim polimerima u zemlji tako i na promene u udelu recikliranog materijala u snabdevanju. “Pojavljuju se izveštaji da Kina stremi da modernizuje poslovanje u segmentu recikliranja plastike u okviru obaranja zavisnosti od uvoza nereciklirane smole i dodavanja vrednosti svojoj privredi. Sadašnja industrija reciklaže je, generalno, veoma neorganizovana i neefikasna,” napisao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

04 January 2021 - Građani na ime donetog otpada neće dobijati novac već popust za plaćanje gradskog prevoza.

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

TPP Sostanj waste srf eia human health

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

17 December 2020 - Opština Šoštanj naručila je reviziju ekološke studije, koja nije utvrdila negativne efekte, i ispostavilo da se da će zdravlje ljudi ipak biti ugroženo.

koka kola brend najveci zagadjivac plastika

Coca-Cola predvodi na listi najvećih svetskih zagađivača plastikom

14 December 2020 - Pokret Break Free From Plastic objavio je listu deset najvećih korporativnih zagađivača plastikom za 2020. u okviru izveštaja Zahtevamo korporativnu odgovornost za zagađenje plastikom.