Električna energija

Drakulić: Srpska privreda plaća istu cenu struje kao privrede u EU

drakulic cena struje evropa

Zoran Drakulić (foto: Privrednik)

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu u Srbiji je ista kao i za ekonomije u Evropi, izjavio je Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

Cena električne energije u Srbiji za privredu je trenutno oko 110 evra po MW/h. Pre početka energetske krize, krajem 2021. firme su plaćale struju duplo manje, oko 50 evra.

Inače, u poslednjih godinu dana struja je poskupela tri puta: u septembru 2022. za oko 6,5 odsto za domaćinstva i oko 27 odsto za privredu, zatim u januaru 2023. za oko osam odsto i u maju za još toliko, u oba navrata i za domaćinstva i za privredu.

Drakulić: Proizvodna cena struje u Srbiji je četiri puta manja nego u EU

Najava ministarke energetike Dubravke Đedović o novom povećanju cene struje bila je jedna, kako je rekao Drakulić, od tri teme o kojima je želeo da govori na tradicionalnom prijemu Kluba u Šekspirovoj 27, u Beogradu.

„Srpska privreda u ovom trenutku plaća električnu energiju na nivou privreda Evropske unije, a proizvodna cena struje u Srbiji je četiri puta manja što govori i značajno uvećanje profita Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvih šest meseci 2023. godine“, istakao je Drakulić, saopštio je klub Privrednik.

Drakulić je istakao da Klub čine 62 najuspešnija privrednika u Srbiji, kao i da su kompanije kojima oni rukovode uspešne i pune budžet.

EPS je u prvoj polovini godine ostvario dobit od skoro 530 miliona evra

Krajem avgusta ministarka Dubravka Đedović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi pre Nove godine, kao i da su pregovori o tome u toku. Na drugoj strani, EPS je u prvoj polovini godine ostvario dobit od 61,8 milijardi dinara (527,3 miliona evra). U istom periodu godinu dana ranije kompanija je imala gubitak od 49,3 milijarde dinara (420,6 miliona evra).

Da podsetimo, Vlada Srbije obavezala se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je potpisan krajem 2022. da električna energija od maja 2023. do maja 2024. poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Inače, druge dve teme o kojima je pričao bilo je ponašanje domaćih banaka i uvećanje njihovog profita na račun čak i najsiromašnijih građana, kao i korupcija, koja je, kako je rekao Drakulić, ušla u sve pore društva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

8. septembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

8. septembar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

8. septembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

8. septembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana