Električna energija

Drakulić: Srpska privreda plaća istu cenu struje kao privrede u EU

drakulic cena struje evropa

Zoran Drakulić (foto: Privrednik)

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije za privredu u Srbiji je ista kao i za ekonomije u Evropi, izjavio je Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

Cena električne energije u Srbiji za privredu je trenutno oko 110 evra po MW/h. Pre početka energetske krize, krajem 2021. firme su plaćale struju duplo manje, oko 50 evra.

Inače, u poslednjih godinu dana struja je poskupela tri puta: u septembru 2022. za oko 6,5 odsto za domaćinstva i oko 27 odsto za privredu, zatim u januaru 2023. za oko osam odsto i u maju za još toliko, u oba navrata i za domaćinstva i za privredu.

Drakulić: Proizvodna cena struje u Srbiji je četiri puta manja nego u EU

Najava ministarke energetike Dubravke Đedović o novom povećanju cene struje bila je jedna, kako je rekao Drakulić, od tri teme o kojima je želeo da govori na tradicionalnom prijemu Kluba u Šekspirovoj 27, u Beogradu.

„Srpska privreda u ovom trenutku plaća električnu energiju na nivou privreda Evropske unije, a proizvodna cena struje u Srbiji je četiri puta manja što govori i značajno uvećanje profita Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvih šest meseci 2023. godine“, istakao je Drakulić, saopštio je klub Privrednik.

Drakulić je istakao da Klub čine 62 najuspešnija privrednika u Srbiji, kao i da su kompanije kojima oni rukovode uspešne i pune budžet.

EPS je u prvoj polovini godine ostvario dobit od skoro 530 miliona evra

Krajem avgusta ministarka Dubravka Đedović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi pre Nove godine, kao i da su pregovori o tome u toku. Na drugoj strani, EPS je u prvoj polovini godine ostvario dobit od 61,8 milijardi dinara (527,3 miliona evra). U istom periodu godinu dana ranije kompanija je imala gubitak od 49,3 milijarde dinara (420,6 miliona evra).

Da podsetimo, Vlada Srbije obavezala se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je potpisan krajem 2022. da električna energija od maja 2023. do maja 2024. poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Inače, druge dve teme o kojima je pričao bilo je ponašanje domaćih banaka i uvećanje njihovog profita na račun čak i najsiromašnijih građana, kao i korupcija, koja je, kako je rekao Drakulić, ušla u sve pore društva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hile

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

8. septembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

8. septembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

8. septembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

8. septembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona