Električna energija

Đedović: Neophodno da električna energija poskupi pre Nove godine

poskupljenje struje dubravka djedovic

Foto: Dubravka Đedović/Facebook

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi pre Nove godine, kao i da su pregovori o tome u toku.

Povećanje cene električne energije je nephodno, i to pre Nove godine, rekla je Dubravka Đedović.

O poskupljenju struje se, kako je istakla, pregovara, ali Vlada Srbije misli da će biti neophodno da to svakako bude pre Nove godine.

Đedović je naglasila da će država i ove godine nastojati da povećanje cene struje bude što manje. Korekcija cene je potrebna zbog dugoročne stabilnosti srpskog energetskog sistema.

Za socijalno ugrožene pripremljene su subvencije

Ona je podsetila da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu kako bi u slučaju povećanja cena struje i prirodnog gasa mogli da ostvare popust, preneli su lokalni mediji.

Da podsetimo, Vlada Srbije obavezala se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je potpisan krajem 2022. da električna energija od maja 2023. do maja 2024. poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Dogovor je da se cene povećaju u tri navrata, ali i da će se posle prvog poskupljenja u maju 2023. ovaj plan biti ponovo razmotren. Drugo poskupljenje je planirano u novembru, a treće u maju 2024.

U toku pripreme izmena Zakona o energetici

Inače, u poslednjih godinu dana struja je poskupela tri puta: u septembru 2022. za oko 6,5 odsto za domaćinstva i oko 27 odsto za privredu, zatim u januaru 2023. za oko osam odsto i u maju za još toliko, u oba navrata i za domaćinstva i za privredu.

Dubravka Đedović je naglasila da se pripremaju i izmene Zakona o energetici, koje će omogućiti transformaciju Srbijagasa i ostalih energetskih preduzeća.

Ona je istakla da je potreban dobar zakonski okvir kako bi se sprovele promene u državnim firmama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

29. avgust 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

29. avgust 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

29. avgust 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

29. avgust 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme