Električna energija

Đedović: Neophodno da električna energija poskupi pre Nove godine

poskupljenje struje dubravka djedovic

Foto: Dubravka Đedović/Facebook

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da bi električna energija trebalo da poskupi pre Nove godine, kao i da su pregovori o tome u toku.

Povećanje cene električne energije je nephodno, i to pre Nove godine, rekla je Dubravka Đedović.

O poskupljenju struje se, kako je istakla, pregovara, ali Vlada Srbije misli da će biti neophodno da to svakako bude pre Nove godine.

Đedović je naglasila da će država i ove godine nastojati da povećanje cene struje bude što manje. Korekcija cene je potrebna zbog dugoročne stabilnosti srpskog energetskog sistema.

Za socijalno ugrožene pripremljene su subvencije

Ona je podsetila da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu kako bi u slučaju povećanja cena struje i prirodnog gasa mogli da ostvare popust, preneli su lokalni mediji.

Da podsetimo, Vlada Srbije obavezala se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je potpisan krajem 2022. da električna energija od maja 2023. do maja 2024. poskupi oko 26 odsto, a prirodni gas oko 30 odsto.

Dogovor je da se cene povećaju u tri navrata, ali i da će se posle prvog poskupljenja u maju 2023. ovaj plan biti ponovo razmotren. Drugo poskupljenje je planirano u novembru, a treće u maju 2024.

U toku pripreme izmena Zakona o energetici

Inače, u poslednjih godinu dana struja je poskupela tri puta: u septembru 2022. za oko 6,5 odsto za domaćinstva i oko 27 odsto za privredu, zatim u januaru 2023. za oko osam odsto i u maju za još toliko, u oba navrata i za domaćinstva i za privredu.

Dubravka Đedović je naglasila da se pripremaju i izmene Zakona o energetici, koje će omogućiti transformaciju Srbijagasa i ostalih energetskih preduzeća.

Ona je istakla da je potreban dobar zakonski okvir kako bi se sprovele promene u državnim firmama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

29. avgust 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

29. avgust 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

29. avgust 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

29. avgust 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta