Električna energija

Kako do popusta za struju, gas i grejanje – smanjite račune i za do 50 procenata

Državna pomoć za građane: popusti za struju, gas i grejanje

Foto: iStock

Objavljeno

23.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.06.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Građani Srbije koji spadaju u kategoriju energetski ugroženih građana mogu da ostvare pravo na subvencije za struju, gas i grejanje. Potrebno je prijaviti se u institucijama lokalne samouprave, a popusti mogu da umanje račune i do 50 procenata.

Vlada Srbije je izdvojila sredstva za pomoć energetski ugroženim građanima. Novac je namenjen za pokrivanje dela troškova za energente. Domaćinstva slabijeg materijalnog stanja mogu se prijaviti za dobijanje popusta na račune za struju, gas i grejanje.

Pravo na dobijanje subvencija imaju korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, zatim i domaćinstva sa minimalnim prihodima. Seoska domaćinstva takođe mogu dobiti status ugroženog kupca i pravo na pomoć. Više o tome građani mogu da saznaju u institucijama lokalne samouprave.

Pravo na dobijanje subvencija imaju korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, zatim i domaćinstva sa minimalnim prihodima

Ova mera Vlade Srbije ima za cilj olakšavanje finansijskog tereta za građane i osiguranje pristupa energiji svima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike. Subvencije će omogućiti građanima da plaćaju i do upola manje račune.

Subvencije će omogućiti građanima da umanje račune i do 50 procenata

Detalje o potrebnoj dokumentaciji zainteresovani mogu pronaći na vebsajtu ministarstva. U ovom info-vodiču objedinjujemo ključne informacije o popustima za struju, gas i grejanje, kao i detalje o mehanizmu prijavljivanja i uslovima za dobijanje subvencija.

Popust za struju:

 • Odobrava se na osnovu socijalnog statusa i prihoda domaćinstva
 • Građani koji ispunjavaju uslove mogu se prijaviti putem posebnog obrasca koji se može dobiti u lokalnoj ispostavi Elektrodistribucije Srbije

Popust za gas:

 • Odobrava se na osnovu prihoda domaćinstva
 • Da biste se prijavili za ovu subvenciju, obratite se lokalnom distributeru gasa i dostavite potrebnu dokumentaciju

Popust za grejanje:

 • Odobrava se na osnovu prihoda domaćinstva i vrste grejanja (centralno grejanje, individualno grejanje, toplotne pumpe itd.)
 • Potrebno je kontaktirati lokalnu samoupravu ili nadležno ministarstvo

Kriterijumi za dodelu subvencija

Subvencije se dodeljuju na osnovu ekonomskih kriterijuma i socijalnog statusa. Visina popusta zavisi od prihoda domaćinstva i vrste energije.

Visina popusta zavisi od prihoda domaćinstva i vrste energije

Ovo su gornje granice, u koje ulaze sva mesečna primanja i prihodi pojedinca i porodice utvrđeni u skladu sa propisom kojim se reguliše ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć:

 • za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
 • za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
 • za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
 • za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
 • za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
 • za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
 • za domaćinstva sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje se 12.327 dinara.

U budžetu ima novca za još 120 hiljada građana

Pravo na pomoć je do sada ostvarilo preko 72 hiljada građana, ali u budžetu ima prostora za pomoć za oko 190 hiljada ugroženih građana.

Kriterijum će biti ublažen, naveli su u resornom ministarstvu, tako da će i porodice sa većim primanjima dobiti priliku da konkurišu i ostvare popust.

Srbija je u februaru potpisala sporazum sa Evropskom unijom o paketu energetske podrške vrednom 165 miliona evra. Namenjen je finansijskoj pomoći za energetski ugrožene građane.

Vlada Srbije je takođe za 2023. godinu utrostručila subvencije i izdvojila ukupno četiri milijarde dinara. Vlada je tom prilikom usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu.

Komentara: (1)
Gordana / 17.10.2023.

Pozdrav, sta je potrebno za subvenciju za struju i gde da predamo, zivim na Nbgd

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

23. jun 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

23. jun 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

23. jun 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

23. jun 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom