Energetska kriza

Srbija i EU potpisale sporazum o paketu energetske podrške vrednom 165 miliona evra

srbija eu finansijski paket energetska kriza pomoc

Foto: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je sa Evropskom unijom potpisala finansijski sporazum za paket energetske podrške vredan 165 miliona evra koji je namenjen saniranju posledica energetske krize. Reč je o pomoći koja je najavljena u oktobru prošle godine.

Novac će biti iskorišćen za mere predviđene Energetskom mapom puta Vlade Srbije, kao što su pomoć energetski ugroženim kupcima i malim i srednjim preduzećima, subvencije građanima za povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i reforme u sektoru gasa, usvajanje investicionih planova i sprovođenje aukcija za zelenu energiju.

Sporazum su u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) potpisali Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, i Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, u prisustvu Emanuela Žiofrea, šefa Delegacije EU u Srbiji, Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, Siniše Malog, ministara finansija, Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, i Jelene Matejić, direktorke EMS-a, saopštila je Vlada Srbije.

Žiofre: Konkretan primer solidarnosti EU

Emanuel Žiofre je izjavio da je Finansijski sporazum za paket energetske podrške konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji i njenim građanima.

Pomoć će pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom, omogućiti energetsku bezbednost Srbije, podržati energetsku mapu puta i ciljeve na njoj, kao i tranziciju na zelenu energiju, naveo je on.

Žiofre je istakao da postoji puna i nedvosmislena posvećenost EU Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju.

To su jednoglasno potvrdili evropski lideri u decembru na samitu u Tirani, ali to nisu samo reči već postoje i dela, kao i sredstva kojima se ona postižu, objasnio je on.

Vučić: Ukupna pomoć za Zapadni Balkan je milijardu evra

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je ovo važan dan za Srbiju jer je u jednom danu dobila na poklon od EU jedan odsto prihoda za godišnji budžet.

On je podsetio na to da će podrška Zapadnom Balkanu u sferi energetike iznositi ukupno milijardu evra kroz dva paketa pomoći, pri čemu je podrška koja je danas potpisana u okviru paketa od 500 miliona evra za ovaj region.

„Smatramo da je važno ne samo da nastavimo saradnju sa EU, već i da ubrzamo evropski put, radimo na vladavini prava i daljoj demokratizaciji društva i sve ono što znači građanima Srbije bolji život“, poručio je on.

Paket od šest mera

Energetska mapa puta sadrži veći broj mera, kao što je davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, zahvaljujući čemu će tokom ove godine pomoć dobiti najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022, a predviđeno je da se taj broj poveća na 190.000 do kraja godine.

Druga mera predstavlja zaštitu malih i srednjih preduzeća od visokih cena struje. Očekuje se da podršku dobije najmanje 70.000 firmi

Ušteda energije kroz podsticaje potrošačima električne energije je treća mera, a četvrta je povećanje konkurencije na tržištima gasa i električne energije, što podrazumeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvođače struje iz obnovljivih izvora.

Subvencije i za instaliranje solarnih panela i toplotnih pumpi

Peta mera se odnosi na energetsku bezbednost i sufinansiranje projekata i usvajanje investicionih planova u elektroenergetskom, naftnom i gasnom sektoru.

Promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije je šesta mera i podrazumeva subvencije za domaćinstva u stambenim zgradama sa više porodica za sprovođenje mera energetske efikasnosti i ugradnju solarnih panela, kao i za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade za instaliranje toplotnih pumpi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

14. februar 2023. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

14. februar 2023. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

14. februar 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

14. februar 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji