Električna energija

Srbija utrostručila subvencije za energetski ugrožena domaćinstva

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je definisala koje kategorije građana i domaćinstava imaju prava na umanjenje računa za električnu energiju. Za pomoć u skladu s novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je ukupno četiri milijarde dinara.

U okviru reformi koje sprovodi u energetskom sektoru s ciljem da poveća cene na održiv nivo i prikupi sredstva za energetsku tranziciju, Srbija namerava i da smanji energetsko siromaštvo i zaštiti osetljiva domaćinstva. Situacija u tom domenu je pogoršana od početka energetske krize. Za to vreme, mnoga mala preduzeća se takođe muče da izađu na kraj s rastom cena energenata.

Po završetku poslednje sednice, Vlada Srbije je saopštila da je usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu i da je njome definisala kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju. S novom verzijom uredbe, kabinet je otkrio da je za te subvencije odredio milijardu i po dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike je kasnije objavilo da je ukupan iznos četiri milijarde dinara, u poređenju sa dosadašnjih 1,3 milijarde, i da uključuje gas i grejanje.

U objavi se ne pominje 165 miliona evra bespovratnih sredstava iz EU, koja obuhvataju i pomoć za ugrožene firme

Evropska unija je upravo zvanično odobrila paket hitne pomoći zemljama Zapadnog Balkana za energetski sektor, vredan 500 miliona evra, a ta bespovratna sredstva treba da postanu dostupna u januaru. Srbiji sledi 165 miliona evra. Ova podrška je namenjena subvencionisanju domaćinstava i malih i srednjih preduzeća ugroženih energetskom krizom.

Dugoočekivani dekret se prvenstveno odnosi na korisnike prava na novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima, saopštila je vlada. Podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstava s pravom na ovu pomoć, a po novim pravilima su obuhvaćene i osobe primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Seosko domaćinstvo sada može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice

Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije i prirodnog gasa, sada je prvi put omogućeno umanjenje računa za toplotnu energiju, za 40 do 60 odsto, u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Uredba predviđa da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca bez obzira na površinu stambene jedinice.

Objavljeno je da dugovanje za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa. Lokalne samouprave su dobile zadatak da podatke o svim energetski ugroženim kupcima koji mogu ostvariti ovo pravo dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Nova verzija uredbe priznaje primaocima uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica pravo na pomoć za umanjenje računa za energente

U maju je tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila da će s novom uredbom 200.000 domaćinstava imati pravo na subvencije na ime troškova za električnu energiju te da bi 1.500 trebalo da dobije pomoć za kupovinu gasa, a 50.000 za grejanje. U vladinoj objavi o tome da je prepravila uredbu, nema reči o grantovima iz EU niti o pomoći privredi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. decembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

9. decembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

9. decembar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra