OIE

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

coldplay-turneja-emisije-co2

Slika: Frank Schwichtenberg/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanska rok grupa Coldplay najavila je da će emisije CO2 na njenoj predstojećoj svetskoj turneji biti za 50% manje nego na prethodnoj, zahvaljujući upotrebi solarne energije, biogoriva, mobilne punjive koncertne baterije, kao i specijalnog poda kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup. Coldplay je danas objavio svoj novi album, pod nazivom Muzika sfera (Music of the Spheres), a svetska tuneja najavljena je za 2022. godinu.

Coldplay je na svom sajtu objasnio da će kinetički pod, koji će biti postavljen unutar i oko stadiona, pretvarati kinetičku energiju koju proizvodi publika dok skače za vreme koncerta u električnu energiju potrebnu za nastup. Biće postavljeni i bicikli za proizvodnju struje, tako da će publika moći aktivno da učestvuje u punjenju koncertne baterije.

Mobilna, punjiva koncertna baterija proizvedena je u saradnji sa BMW-om

Mobilna baterija za koncerte, koja je proizvedena u saradnji sa BMW-om, se može puniti i iz drugih izvora, uključujući reciklirano jestivo ulje iz restorana, solarnu energiju, kao i struju iz mreže proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Gde god je moguće, Coldplay će koristiti struju iz elektroenergetske mreže proizvedenu iz 100% obnovljivih izvora, a pre nastupa instaliraće i solarne panele unutar i oko stadiona, kao i na bini, koji će služiti za punjenje koncertne baterije.

Grupa će koristiti i održivo biogorivo, hidrotretirano biljno ulje (HVO), za agregate i u autobusima i kamionima. Biogorivo i električna vozila biće korišćena za transport tokom turneje gde god je to moguće, navodi se na sajtu.

Turneja je isplanirana tako da se letovi svedu na najmanju meru, ali Coldplay ipak očekuje kritike zbog neizbežne upotrebe privatnih aviona

Turneja je isplanirana tako da se letenje svede na najmanju meru, ali će ipak biti nekih letova tokom tuneje, uključujući i čarter letove. Coldplay očekuje kritike zbog upotrebe privatnih aviona, mada kaže da planira da plaća naknadu za održivo avionsko gorivo (SAF).

Još jedan britanski bend, Massive Attack, nedavno je u saradnji sa Tindal centrom za  istraživanje klimatskih promena, osmislio model za smanjenje emisija štetnih gasova tokom muzičkih turneja i koncerata, a time i uticaj na klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski