OIE

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

coldplay-turneja-emisije-co2

Slika: Frank Schwichtenberg/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanska rok grupa Coldplay najavila je da će emisije CO2 na njenoj predstojećoj svetskoj turneji biti za 50% manje nego na prethodnoj, zahvaljujući upotrebi solarne energije, biogoriva, mobilne punjive koncertne baterije, kao i specijalnog poda kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup. Coldplay je danas objavio svoj novi album, pod nazivom Muzika sfera (Music of the Spheres), a svetska tuneja najavljena je za 2022. godinu.

Coldplay je na svom sajtu objasnio da će kinetički pod, koji će biti postavljen unutar i oko stadiona, pretvarati kinetičku energiju koju proizvodi publika dok skače za vreme koncerta u električnu energiju potrebnu za nastup. Biće postavljeni i bicikli za proizvodnju struje, tako da će publika moći aktivno da učestvuje u punjenju koncertne baterije.

Mobilna, punjiva koncertna baterija proizvedena je u saradnji sa BMW-om

Mobilna baterija za koncerte, koja je proizvedena u saradnji sa BMW-om, se može puniti i iz drugih izvora, uključujući reciklirano jestivo ulje iz restorana, solarnu energiju, kao i struju iz mreže proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Gde god je moguće, Coldplay će koristiti struju iz elektroenergetske mreže proizvedenu iz 100% obnovljivih izvora, a pre nastupa instaliraće i solarne panele unutar i oko stadiona, kao i na bini, koji će služiti za punjenje koncertne baterije.

Grupa će koristiti i održivo biogorivo, hidrotretirano biljno ulje (HVO), za agregate i u autobusima i kamionima. Biogorivo i električna vozila biće korišćena za transport tokom turneje gde god je to moguće, navodi se na sajtu.

Turneja je isplanirana tako da se letovi svedu na najmanju meru, ali Coldplay ipak očekuje kritike zbog neizbežne upotrebe privatnih aviona

Turneja je isplanirana tako da se letenje svede na najmanju meru, ali će ipak biti nekih letova tokom tuneje, uključujući i čarter letove. Coldplay očekuje kritike zbog upotrebe privatnih aviona, mada kaže da planira da plaća naknadu za održivo avionsko gorivo (SAF).

Još jedan britanski bend, Massive Attack, nedavno je u saradnji sa Tindal centrom za  istraživanje klimatskih promena, osmislio model za smanjenje emisija štetnih gasova tokom muzičkih turneja i koncerata, a time i uticaj na klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom