Klimatske promene

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

Massive-Attack_Climate-report

By alterna2 - originally posted to Flickr as Massive Attack, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3940679

Objavljeno

10.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski poznata grupa Massive Attack priključila se globalnim naporima za zaustavljanje klimatskih promena. U saradnji sa Tindal centrom za  istraživanje klimatskih promena osmislila je model za smanjenje emisija štetnih gasova tokom muzičkih turneja i koncerata, a time i uticaj na klimatske promene. Bend je iskoristio svoj uticaj da ispromoviše ovu važnu temu i da inspiriše kolege muzičare da naprave promenu.

Mapa puta za živu muziku sa superniskim emisijama ugljenika (Roadmap to Super Low Carbon Live Music) je izveštaj ili vrsta priručnika koji predstavlja mogućnosti muzičkoj industriji da inovira i aktivno se bori protiv klimatskih promena, saopštio je Massive Attack povodom ovog nesvakidašnjeg poduhvata.

Ova grupa je kontaktirala Karli Meklejn, direktorku Tindal centar za istraživanje klimatskih promena u okviru Univerziteta u Mančesteru, i predložila saradnju. Saradnja sa Meklejn i njenim timom je započela tokom turneje benda 2019. godine, kada su praćene uobičajene navike i funkcionisanje benda dok je na turneji.

Izveštaj koji je nastao daje okvir i smernice za smanjenje emisija na sledećoj turneji grupe, planiranoj za 2022. godinu. Massive Attack tako vlastitim primerom pokušava da pokaže da i muzičari mogu dati doprinos smanjenju emisija i klimatskoj akciji.

Bend je objavio da takođe sarađuje s investitorom u zelenu energiju Daleom Vinceom i njegovom kompanijom Ecotricity na uspostavljanju partnerstava s muzičkim arenama i halama.

Muzička industrija mora da se pozabavi svojim delom odgovornosti da se smanje emisije CO2

„Jedino konkretna i suštinska promena u svim segmentima ljudske delatnosti i svim industrijama na globalnom nivou može da spreči katastrofalne klimatske promene. Način na koji klimatsku akciju prihvataju zaposleni u industriji muzike koji se bave organizacijom koncerata i festivala jeste deo ovog globalnog odgovora“, stoji u izveštaju.

Naučnici i Massive Attack zastupaju ideju da se publici koja putuje železnicom ili nekim drugim vidom javnog prevoza daju posebni popusti, ali i onoj koja biciklira ili hoda. Takođe, preporuka je da umetnici i njihovi saradnici smanje putovanje avionom, a posebno privatnim mlaznjacima, kao i da vozila na fosilna goriva zamene električnim. Jedno od mogućih rešenja bi bilo uvođenje čarter vozova, koji bi bili iznajmljivani za konkretne prilike.

Privatni mlaznjaci i kolone kamiona prevoze opremu od grada do grada prepoznati su među najvećim izvorima emisija CO2 emisija na turnejama i koncertima

Jedan od najvećih izvora štetnih emisija u atmosferu je prevoz opreme. Tim naučnika koji je radio na izveštaju je naveo da akteri iz ovog sektora treba da ispitaju mogućnosti korišćenja prevoza vozovima i na električni pogon.

Osim toga, kada operateri hala imaju vlastitu opremu, to smanjuje potrebu da se ona za gostujuće umetnike kamionima prevozi s koncerta na koncert. Postoje bendovi koji čak imaju više kompleta opreme i bina, jer ne može sve da se montira, demontira i preveze za jedan dan.

Da se u ovoj inicijativi udruže hale, proizvođači opreme, vlasti

Suština rešenja ovog ne malog problema nalazi se u pažljivom planiranu i odabiru rešenja s najmanjim karbonskim otiskom. Za smanjenje emisija prilikom organizovanja koncerata potrebne su inovacije i da se udruže umetnici, menadžeri, uprava koncertnih prostora, proizvođača opreme i snabdevači, lokalne i državne vlasti i kompanije za prevoz robe i putnika.

Na primer, oprema bi morala da bude  standardizovana, tako da izvođači ne moraju da transportuju svoje komplete svuda sa sobom, jedan je od zaključaka izveštaja koji je naručio bend.

Massive Attack je napomenuo da će na turneji 2022. nastavoti da traga za najboljim rešenjima, i da dalje unapređuje model. Ljudi koji rade na koncertima i turnejama bi trebalo da prođu obuku za prelazak na održive modele žive produkcije i pratećih aktivnosti.

Za održivo grejanje, hlađenje i hranu

Koliko je bend vodio računa o svim elementima organizacije koncerata, govori i činjenica da su u ovom modelovanju razmatrali i na koji način ketering utiče na emisije i održivost. U izveštaju su identifikovani kao problemi hlađenje hrane i pića,  jednokratna plastika i stvaranje otpada. Massive Attack se zalaže za to da na koncertima bude dostupna i veganska hrana.

Upotreba agregata na dizel-gorivo i gas za usluge spremanja hrane i grejanja takođe zabrinjavaju, jer se mnogi događaji održavaju daleko od strujne mreže. Naučnici su ispitivali mogućnosti da se koncertne hale počnu da koriste obnovljive izvore energije i da čak same proizvode zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. septembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

10. septembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

10. septembar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...

eu-ets-vetroelektrana-smanjenje-emisija

Vetar i solar doneli rekordan pad emisija u okviru EU ETS-a

10. septembar 2021. - Rast proizvodnje električne energije iz vetra i solara doveo je do najvećeg godišnjeg smanjenja emisija u okviru sistema EU ETS