OIE

Cilj Hrvatske da bude klimatski neutralna do 2050, iz budžeta EU stiže 9,1 milijarda evra

hrvatska klimatski neutralna 2030.

Slika: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Objavljeno

29.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da očekuje dosta izazova na putu energetske tranzicije, dok je premijer Andrej Plenković istakao da je za energetsku tranziciju obezbeđeno devet milijardi evra iz evropskog budžeta.

Tomislav Ćorić, koji je prvi hrvatski ministar održivog razvoja, je na konferenciji “Energetika 2021: Upravljanje zelenom tranzicijom” izjavio da se Hrvatska opredelila za klimatski neutralnu ekonomiju do 2050. godine.

U ostvarenju tog cilja, kako je istakao, zemlja će se suočiti sa čitavim nizom izazova. Kao neke od njih ministar je naveo osiguranje novih kapaciteta prenosa energije, povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, finansiranje svih tih investicija.

Plenković: Za zelenu tranziciju osigurano 9,15 milijardi evra u višegodišnjem finansijskom okviru EU

Učesnicima konferencije obratio se i predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković, koji je izjavio da je za potrebe zelene tranzicije osigurano 9,15 milijardi evra u višegodišnjem finansijskom okviru Evropskoj unije i to će, kako je dodao, biti pokretač ubrzanog razvoja države.

Koncept hrvatskog energetskog razvoja mora da se temelji na novim i čistim tehnologijama, inovacijama i istraživanjima, a sredstva koja su osigurana kroz regionalni razvoj i kohezijsku politiku EU omogućiće tu zelenu tranziciju, rekao je premijer, preneli su lokalni mediji.

Najvažniji izvor energije za HEP biće hidroelektrane

Predsednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarić izjavio je da ova kompanija trenutno instalira više solarnih elektrana, a 11 elektrana ukupne snage 120 MW izgradiće sa lokalnim samoupravama. Barbarić je kao najveću investiciju HEP-a u vetar naveo elektranu Korlat snage 75 MW.

Do kraja 2030. kompanija planira da ima oko 700 MW u vetroparkovima i solarnim elektranama.

Ali, najvažniji izvor energije HEP-a i dalje će biti voda zbog čega osavremenjuje i proširuje postojeće hidroelektrane, ali i gradi nove, poput 3,4 milijarde kuna (oko 450 miliona evra) vrednog projekta HE Kosinj i Senj 2, što je najveća investicija kompanije u istoriji nezavisne Hrvatske, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno