Vesti

Albanske vlasti dale koncesiju za otpad u Tirani holandskoj firmi

Photo: Pixabay

Objavljeno

30.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo životne sredine Albanije je dodelilo koncesiju za izgradnju pogona za spaljivanje otpada i rehabilitaciju deponije na području prestonice Tirane. Kompanija Integrated Energy B.V. je dala ponudu vrednu 128 miliona evra na tenderu koje je ministarstvo raspisalo.

Ministarstvo životne sredine je raspisalo tender za javno-privatno partnerstvo radi “izgradnje deponije, pogona za spaljivanje otpada i rehabilitaciju postojećih deponija na području Tirane”. Izabrana firma dobija koncesiju na 30 godina za upravljanje pogonom za spaljivanje otpada koji će proizvoditi električnu energiju. Taj pogon i nova deponija treba da budu napravljeni južno i istočno od postojeće deponije.

Kompanija Integrated Energy B.V. sa sedištem u Amsterdamu je podnela jedinu ponudu na tenderu koji je raspisan nekoliko nedelja pred parlamentarne izbore u Albaniji. Ta ponuda je podneta 12 juna, 2017. godine a izbori su održani 25 juna.

Albanski mediji tvrde da postoje nepravilnosti

Mediji u Albaniji su ukazali na moguće nepravilnosti u vezi tendera, tvrdeći da je ta kompanija, koja je registrovana u Holandiji, favorizovana i da se dodelom ove koncesije za upravljanje otpadom stvara monopol.

Integrated Energy B.V. će pružati komunalnu uslugu za koju će dobijati naknadu od države kroz prodaju struje proizvedene spaljivanjem otpada albanskoj Elektro-energetskoj korporaciji (KESh), prodajom otpadnih materijala za reciklažu i direktnim isplatama od opština u Tirani, tvrde albanski mediji.

Prema tvrdnjama medija u Tirani, ovaj tender predstavlja još jedan slučaj u kome vlada Albanije daje koncesiju, u ovom slučaju za upravljanje otpadom, bez javne rasprave. Integrated Energy B.V. je podnela svoju ponudu Ministarstvu energetike pre više od godinu dana, u maju 2016., navodno pre nego što je registrovana u Holandiji, tvrde mediji i dodaju da je vlada zbog te ponude odlučila da objavi tender za pogon za spaljivanje otpada.

Prema albanskim medijima, Integrated Energy B.V. je registrovan u Holandiji 19. avgusta, 2016. za “poslove upravljanja otpadom, proizvodnjom energije i druge slične aktivnosti uključujući i finansiranje takvih aktivnosti”.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem