Otpad

20 kompanija odgovorno za proizvodnju 55 odsto jednokratne plastike

lista najvecih igraca sektoru jednokratne plastike

Slika: Sergei Tokmakov, Esq., from Pixabay

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Aktivisti za zaštitu životne sredine uglavnom za globalnu krizu oko plastičnog otpada okrivljuju brendove potrošačke robe poput Coca-Cole. Po Indeksu uzročnika plastičnog otpada, ExxonMobil, Barclays, Saudijska Arabija i firma za upravljanje investicijama Vanguard su najveći ulagači u sektoru plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i njihovi proizvođači.

Samo 20 kompanija, uz podršku male grupe finansijskih institucija, odgovorno je za proizvodnju 55 odsto jednokratne plastike, predmeta koji se odbacuju odmah nakon korišćenja. Taj materijal zagađuje vodotokove širom sveta i prekriva ogromne površine na okeanima.

Po nalazima iz izveštaja Indeks uzročnika plastičnog otpada (Index Plastic Waste Makers Index), ExxonMobil i Dow iz Sjedinjenih Država su najveći izvor polimera za ove kontroverzne proizvode, a sledi ih Sinopec, u vlasništvu Kine.

Dokument koji je objavio Minderoo Foundation ukazao je na najodgovornije igrače u petrohemijskoj delatnosti, ali i njihove finansijere. Barclays, multinacionalna banka iz Velike Britanije, najveći je kreditor u toj industriji. U vrhu su još najveća američka banka JPMorgan Chase i Citigroup, obe sa sedištem u Njujorku, te Bank of America i HSBC, najveća evropska banka.

Gotovo 60 procenata komercijalnih pozajmica za proizvodnju jednokratne plastike obezbeđuje samo 20 svetskih banaka, izračunali su istraživači.

Vanguard, BlackRock na čelu tabele po udelima u vlasništvu

Što se tiče vlasnika aktive, najveću podršku datom sektoru pružaju državni fondovi Saudijske Arabije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Porodica Ambani je na četvrtom mestu. Indeks takođe ističe ulogu upravljača investicionim fondovima, a njih predvode Vanguard Group i BlackRock.

Sto najvećih proizvođača na svetu drži 90 procenata tržišta plastike za jednokratnu upotrebu

Na listi petrohemijske industrije nalazi se sto entiteta, a zajedno proizvode ukupno 90 odsto sirovina za pravljenje jednokratne plastike. Taj materijal se vremenom kida na sićušne deliće, mikroplastiku, koja škodi i životinjama i ljudskom zdravlju.

„Državna politika, tamo gde je uopšte ima, obično je usredsređena na ogroman broj kompanija koje prodaju gotove plastične proizvode. Relativno malo pažnje je posvećeno malom broju firmi na početku lanca snabdevanja što prave polimere – elemente za svu plastiku – gotovo isključivo od fosilnih goriva“, stoji u studiji.

Fokus mora da pređe na recikliranje, alternativne sirovine

U sličnim izveštajima se najviše okrivljuju Coca-Cola i drugi brendovi pića i prehrambene robe, ali fokus treba da bude na proizvodnji od polimera dobijenih reciklažom plastičnog otpada, modelima za višekratno korišćenje i alternativnim sirovinama, navode autori i autorke. Oni su podvukli da se samo dva odsto jednokratne plastike pravi od recikliranog materijala i da kompanije i banke treba da budu obavezane da objavljuju relevantne podatke.

Kompanije i banke vezane za petrohemijsku delatnost moraju da budu obavezane da objavljuju relevantne podatke

Studija uključuje informacije o zemljama koje najviše doprinose krizi uzrokovanoj plastikom za jednokratnu upotrebu. Najveća količina po stanovniku generiše se u Australiji, 59 kilograma godišnje, a sledeće su SAD, sa 53 kile.

Kipar je jedina zemlja iz regiona kojeg prati Balkan Green Energy News što se pojavljuje na listama, tačnije na spisku najvećih investitora. PPH Polymer Products Holdings, registrovan u toj ostrvskoj zemlji, na dvadesetom je mestu. SIXB and SOIHL Cyprus Investment su 76. odnosno 77. na tabeli.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude