Energetska kriza

Zemlje EU odvojile 236 milijardi evra za pomoć tokom energetske krize

eu-zemlje-pomoc-energetska-kriza

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlade 25 zemalja Evropske unije (EU) opredelile su od prošlog septembra ukupno oko 236 milijardi evra za razne mere pomoći firmama i građanima zbog rasta cena energije. Mere uključuju poreske olakšice, ali i direktnu finansijsku pomoć, navodi ekonomski institut Bruegel iz Brisela.

Jedna od mera pomoći koja je primenjena u većini posmatranih zemalja je smanjenje poreza na energiju, uključujući i suspendovanje takse za zelenu energiju, što je na primer uradila Austrija. Takođe, većina članica EU uvela je direktnu finansijsku pomoć ugroženim domaćinstvima.

Većina zemalja EU se opredelila za smanjenje poreza na energiju i finansijsku pomoć ugroženima

Druge vrste pomoći koje je zabeležio Bruegel uključuju ograničavanje maloprodajnih i veleprodajnih cena električne energije i prirodnog gasa, nametanje poreza na ekstraprofit, kao i podršku firmama. U Grčkoj, na primer, vlada subvencioniše struju i gas za domaćinstva i mala preduzeća.

Većinu od 236 milijardi evra izdvajaju četiri zemlje EU

Većinu ukupnog iznosa, preko 180 milijardi evra, izdvajaju četiri zemlje EU, i to Nemačka (60,2 milijarde), Italija (49,5 milijardi), Francuska (44,7 milijardi) i Španija (27,3 milijarde).

Bruegel navodi da su ove mere “razmatrane, predložene ili usvojene” u periodu od septembra 2021. godine, kada je energetska kriza već bila nastupila. Podaci se odnose na državne politike, dok mere na lokalnom i nadnacionalnom nivou nisu obuhvaćene, iako nisu manje važne, naglašava ova organizacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

25. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

25. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

25. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

25. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije