Energetska kriza

Zemlje EU odvojile 236 milijardi evra za pomoć tokom energetske krize

eu-zemlje-pomoc-energetska-kriza

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlade 25 zemalja Evropske unije (EU) opredelile su od prošlog septembra ukupno oko 236 milijardi evra za razne mere pomoći firmama i građanima zbog rasta cena energije. Mere uključuju poreske olakšice, ali i direktnu finansijsku pomoć, navodi ekonomski institut Bruegel iz Brisela.

Jedna od mera pomoći koja je primenjena u većini posmatranih zemalja je smanjenje poreza na energiju, uključujući i suspendovanje takse za zelenu energiju, što je na primer uradila Austrija. Takođe, većina članica EU uvela je direktnu finansijsku pomoć ugroženim domaćinstvima.

Većina zemalja EU se opredelila za smanjenje poreza na energiju i finansijsku pomoć ugroženima

Druge vrste pomoći koje je zabeležio Bruegel uključuju ograničavanje maloprodajnih i veleprodajnih cena električne energije i prirodnog gasa, nametanje poreza na ekstraprofit, kao i podršku firmama. U Grčkoj, na primer, vlada subvencioniše struju i gas za domaćinstva i mala preduzeća.

Većinu od 236 milijardi evra izdvajaju četiri zemlje EU

Većinu ukupnog iznosa, preko 180 milijardi evra, izdvajaju četiri zemlje EU, i to Nemačka (60,2 milijarde), Italija (49,5 milijardi), Francuska (44,7 milijardi) i Španija (27,3 milijarde).

Bruegel navodi da su ove mere “razmatrane, predložene ili usvojene” u periodu od septembra 2021. godine, kada je energetska kriza već bila nastupila. Podaci se odnose na državne politike, dok mere na lokalnom i nadnacionalnom nivou nisu obuhvaćene, iako nisu manje važne, naglašava ova organizacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Počela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom

25. avgust 2022. - Ukupna dužina gasovoda između dve zemlje je 170 kilometara, a gradnja deonice u Srbiji je počela pre godinu dana

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

25. avgust 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

25. avgust 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

25. avgust 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...