Električna energija

Zajam Evropske investicione banke za nove vetroparkove u Grčkoj

Zajam Evropske investicione banke za nove vetroparkove u Grckoj

Photo:EIB

Objavljeno

21.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska investiciona banka (EIB) je saopštila da je odobrila zajam od 24 miliona evra za tri vetroparka u Grčkoj. Zajam je dobila firma Terna Energy koja treba da izgradi i upravlja sa tri vetroparka u regionu Viotija u centralnoj Grčkoj.

Deo zajma je obezbedila Eurobanka Ergasias.

Ova tri vetroparka će imati ukupno 18 turbina ukupne instalisane snage od 48,6 MW nedaleko od gradova Dervenohorija i Tanagra (osam turbina će biti instalirane na jednoj lokacija a po pet na druge dve) i biće povezane sa postejećim podstanicama sa 16,5 kilometara podzemnih kablova.

Tri vetroparka će biti izgrađena na između 800 i 1.000 metara nadmorske visine a predviđeno je da proizvode oko 120 GWh električne energije godišnje.

U saopštenju EIB se kaže da će ovi projekti izgradnje vetroparkova pomoći unapređenju situacije sa obnovljivim izvorima i čistom energijom u Grčkoj, unaprediti energetsku bezbednost i pomoći toj zemlji da dostigne cilj da do 2020. godine proizvodi najmanje 18 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Zajam je odobren uz budžetske garancije Evropske unije iz Evropskog fonda za strateške investicije, finansijskog instrumenta za Investicioni plan za Evropu.

„EIB je posvećena finansiranju takozvanih zelenih energetskih projekata širom EU. Ovo je upravo ona vrsta projekta za koje je napravljen Investicioni plan za Evropu. Banka prati razvoj energetskog sektora u Grčkoj i spremna je da finansira zdrave projekte u skladu sa energetskom politikom EU“, izjavio je potpredsednik EIB zadužen za Grčku Džonatan Tejlor.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen je izjavio da ovaj sporazum o zajmu jasno pokazuje da je Komisija posvećena podršci investicijama u Grčkoj koje doprinose oporavku te zemlje.

On takođe pokazuje kako investicioni plan doprinosi ostvarenju širih strateških ciljeva Komisije a to je u ovom slučaju tranzicija na privredu sa niskim nivoom emisija gasova u Evropi, rekao je Kaitanen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. jul 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. jul 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. jul 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. jul 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji