OIE

Grčka očekuje 1,5 milijardi evra investicija u energiju vetra

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Deset velikih kompanija sa partnerima planira da u naredne tri godine uloži oko 1,5 milijardi evra u razvoj postrojenja za vetroenergiju ukupnog kapaciteta 1.400 MW.

Većinu ovih projekata planira deset najvećih igrača na grčkom tržištu obnovljive energije, ili manje firme u saradnji sa njima. Među investitorima su Terna Energy, Eltech Anemos, Protergia, PPC Renewables, Enel, EDF, Iberdrola Rokas, Eren, Elika i RF Energy, navodi grčki portal energypress.

Projekti se mogu podeliti u tri kategorije. U prvoj su projekti ukupne snage 500 MW za koje su već podnete prijave operateru energetskog tržišta LAGIE. Jedan broj investitora u ovoj kategoriji obezbedio je podsticajne otkupne cene od 98 evra po MWh, bez obaveze učešća na tenderu, što se zahteva od 1. januara ove godine.

U drugoj kategoriji su projekti ukupnog kapaciteta 400 MW na južnom delu Evije, drugog najvećeg ostrva u Grčkoj. Ta postrojenja biće povezana podvodnim kablom preko podstanice u Polipotamosu, na obali Evije, sa podstanicom u Nea Makri, mestu na obali severoistočno od Atine.

Treću kategoriju čine stariji projekti koji su već obezbedili stabilne otkupne cene. Ovi investitori potpisali su sporazum sa LAGIE pre 31. decembra 2015. godine za podsticajnu tarifu od 105 evra po MWh, pod uslovom da projekti budu priključeni na mrežu do juna 2018.

Grčke korporacije nisu jedine koje eksploatišu energiju vetra na Eviji. Prošle godine, španska Gamesa Corporación Tecnológica potpisala je ugovor o izgradnji vetroparka sa 12 turbina snage 850 kW na tom ostrvu. Na početku 2016. ukupni instalisani kapaciteti na nepovezanim grčkim ostrvima bili su 322,6 MW.

Prema proračunima EWEA (European Wind Energy Association) iz 2015, u narednih 15 godina Grčka će, zajedno sa Rumunijom, biti regionalni lider u vetroenergetici na Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

6. januar 2017. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

6. januar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. januar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

6. januar 2017. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga