UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Energetska efikasnost

Vlada Srbije za energetsku efikasnost u 2020. obezbedila 500 miliona dinara

Vlada-Srbije-energetska-efikasnost-2020

Slika: Moguće finansiranje ugradnje solarnih kolektora (Pixabay)

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije za povećanje energetske efikasnosti ove godine namenila je 500 miliona dinara (oko 4,25 miliona evra), navodi se u Programu finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2020. godini.

Nosioci Programa su Republika Srbija, lokalne samouprave i pravna lica čiji je osnivač država.

Novac može da se koristi za termički omotač zgrada, termotehničke sisteme u zgradi, sisteme unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnju solarnih kolektora, sisteme javnog osvetljenja u lokalnim saoupravama, obuku zaposlenih, kao i izradu studija, navodi se u odluci Vlade Srbije.

Projekti će biti finansirani iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti

Za realizaciju Programa i preuzetih obaveza na osnovu Uredbe o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2019. koristiće se, kako se ističe, sredstva Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti u iznosu od 500,2 miliona dinara.

Novac za finansiranje projekata prijavljenih na Javni poziv za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda radi finansiranja projekata u 2019. u lokalnim samoupravama i opštinama biće predviđen posebnim aktom Ministarstva rudarstva i energetike.

Prednost prilikom finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti prijavljenih na Javni poziv imaće projekti modernizacije sistema javnog osvetljenja.

Potrošnja primarne energije da ne pređe 17,981 Mtoe

Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike za period 2017–2023. godine utvrđeno je da je indikativni cilj Republike Srbije u 2020. godini da potrošnja primarne energije ne pređe 17,981 Mtoe primarne energije, a potrošnja finalne energije 13,103 Mtoe finalne energije za energetske svrhe.

Korišćenje obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju je jedan od ciljeva vladinog Programa

Neki od ciljeva programa:

  • ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano;
  • korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe;
  • zaštita životne sredine kroz smanjene emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte;
  • povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnosti.
Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova