Električna energija

Viktor Andonov je ESM-ov novi direktor za razvoj, investicije

Viktor Andonov ESM novi direktor za razvoj investicije

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

12.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Ekspert za energetiku Viktor Andonov je postao direktor za razvoj i investicije u kompaniji Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Dolazi u upravni odbor sa mesta savetnika dvojice premijera i dvojice potpredsednika vlade, na kojem je proveo pet godina.

ESM-ov novi direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov ima 17 godina radnog iskustva u struci. On je u upravnom odboru severnomakedonske elektroenergetske kompanije zamenio Blagoja Gajdardžiskog.

„Bila mi je čast da budem savetnik za energetiku dvojici premijera kao i dvojici vicepremijera i da dam lični doprinos procesu reformi sektora energetike, posebno u segmentu energetske tranzicije. Čast mi je što ću biti deo tima u ESM-u, koji pred sobom ima velike izazove koji se tiču ubrzavanja projekata i investicija u obnovljive izvore energije. ESM treba da bude ključni faktor za pravednu tranziciju Severne Makedonije“, izjavio je Andonov.

Po svom imenovanju, otkrio je da će kompanija razvijati projekte plutajućih solarnih elektrana na veštačkim jezerima.

Petnaestogodišnje iskustvo u Vladi Severne Makedonije

Viktor Andonov je 2011. dobio master diplomu iz elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i informacionih tehnologija u Skoplju, gde je ranije i diplomirao kao inženjer elektrotehnike.

Novopostavljeni šef za razvoj i investicije u državnoj kompaniji za proizvodnju uglja i električne energije počeo je karijeru 2006. u sektoru za energetiku u Ministarstvu ekonomije. Deset godina kasnije je prešao u privatnu elektrodistribuciju i snabdevača električnom energijom EVN Makedonija.

Godine 2018, Andonov je postao specijalni savetnik za energetiku tadašnjeg potpredsednika vlade Koče Anđuševa, zaduženog za ekonomska pitanja. Zatim je, od 2020, savetovao premijera Zorana Zaeva, a na istom mestu je ostao od prošle godine kod njegovog naslednika, predsednika vlade Dimitra Kovačevskog.

Viktor Andonov je bio zadužen za održivi razvoj, uvođenje podsticaja za energiju iz obnovljivih izvora

Andonov je učestvovao u procesu reformi energetskog sektora, koje su započele upravo 2018. godine. Inače, Sekretarijat Energetske zajednice je tada proglasio Severnu Makedoniju predvodnicom energetske tranzicije. Andonov je bio zadužen za donošenje prve Strategije razvoja zasnovane na Evropskom zelenom dogovoru, a i za prvi transparentni proces na Zapadnom Balkanu za odobravanje premija za otkup struje iz fotonaponskih postrojenja.

Viktor Andonov redovno učestvuje u ekspertskim debatama u zemlji i regionu. U proteklih godinu dana je takođe bio član štaba za suzbijanje energetske krize i njegov portparol. Nadgledao je sprovođenje tendera za odabir strateškog partnera za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Čebren i upravljanje njome.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji