Električna energija

Viktor Andonov je ESM-ov novi direktor za razvoj, investicije

Viktor Andonov ESM novi direktor za razvoj investicije

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

12.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Ekspert za energetiku Viktor Andonov je postao direktor za razvoj i investicije u kompaniji Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Dolazi u upravni odbor sa mesta savetnika dvojice premijera i dvojice potpredsednika vlade, na kojem je proveo pet godina.

ESM-ov novi direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov ima 17 godina radnog iskustva u struci. On je u upravnom odboru severnomakedonske elektroenergetske kompanije zamenio Blagoja Gajdardžiskog.

„Bila mi je čast da budem savetnik za energetiku dvojici premijera kao i dvojici vicepremijera i da dam lični doprinos procesu reformi sektora energetike, posebno u segmentu energetske tranzicije. Čast mi je što ću biti deo tima u ESM-u, koji pred sobom ima velike izazove koji se tiču ubrzavanja projekata i investicija u obnovljive izvore energije. ESM treba da bude ključni faktor za pravednu tranziciju Severne Makedonije“, izjavio je Andonov.

Po svom imenovanju, otkrio je da će kompanija razvijati projekte plutajućih solarnih elektrana na veštačkim jezerima.

Petnaestogodišnje iskustvo u Vladi Severne Makedonije

Viktor Andonov je 2011. dobio master diplomu iz elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i informacionih tehnologija u Skoplju, gde je ranije i diplomirao kao inženjer elektrotehnike.

Novopostavljeni šef za razvoj i investicije u državnoj kompaniji za proizvodnju uglja i električne energije počeo je karijeru 2006. u sektoru za energetiku u Ministarstvu ekonomije. Deset godina kasnije je prešao u privatnu elektrodistribuciju i snabdevača električnom energijom EVN Makedonija.

Godine 2018, Andonov je postao specijalni savetnik za energetiku tadašnjeg potpredsednika vlade Koče Anđuševa, zaduženog za ekonomska pitanja. Zatim je, od 2020, savetovao premijera Zorana Zaeva, a na istom mestu je ostao od prošle godine kod njegovog naslednika, predsednika vlade Dimitra Kovačevskog.

Viktor Andonov je bio zadužen za održivi razvoj, uvođenje podsticaja za energiju iz obnovljivih izvora

Andonov je učestvovao u procesu reformi energetskog sektora, koje su započele upravo 2018. godine. Inače, Sekretarijat Energetske zajednice je tada proglasio Severnu Makedoniju predvodnicom energetske tranzicije. Andonov je bio zadužen za donošenje prve Strategije razvoja zasnovane na Evropskom zelenom dogovoru, a i za prvi transparentni proces na Zapadnom Balkanu za odobravanje premija za otkup struje iz fotonaponskih postrojenja.

Viktor Andonov redovno učestvuje u ekspertskim debatama u zemlji i regionu. U proteklih godinu dana je takođe bio član štaba za suzbijanje energetske krize i njegov portparol. Nadgledao je sprovođenje tendera za odabir strateškog partnera za projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Čebren i upravljanje njome.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

12. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

12. oktobar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

12. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme