Otpad

Usvojene izmene zakona o upravljanju otpadom u Federaciji BiH

Slika: www.fbihvlada.gov.ba

Objavljeno

24.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  usvojila je predlog izmena Zakona o upravljanju otpadom kojima se definišu posebne kategorije otpada štetne po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Vlada je saopštila da se predlogom izmena uređuje poseban način upravljanja takvim otpadom zbog njegove štetnosti i količina.

Posebne kategorije otpada na koje se odnose izmene zakona su ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, gume, električni i elektronski otpad, otpad koji sadrži azbest i PCB, otpad iz proizvodnje titandioksida, medicinski, životinjski i građevinski otpad.

U saopštenju Vlade Federacije BiH se kaže da je potrebno uvesti posebno uređen način upravljanja tim otpadom od mesta nastanka, njegovog sakupljanja, transporta i tretmana do konačnog zbrinjavanja.

Predlogom izmena se uvodi i definicija „proizvođač i uvoznik proizvoda“ koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada kao i firme „operateri sistema” za reciklažu i upotrebu posebnih kategorija otpada. Firmu operatera sistema mogu da osnuju samo one firme koje stavljaju u promet proizvode koji kasnije postaju posebne kategorije otpada.

Proizvođač i uvoznik takvih proizvoda je odgovoran za zaštitu životne sredine od otpada a zakonom određene naknade za posebne kategorije otpada se uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osim za posebne kategorije za koje postoje operateri sistema, precizirala je Vlada.

Zakonom o upravljanju otpadom uspostavlja se informacioni sistem kao niz povezanih baza podataka i izvora podataka o svim vrstama i tokovima otpada, subjektima i infrastrukturom upravljanja otpadom. Informacioni sistem će biti u nadležnosti Fonda za zaštitu okoliša.

Upravljanje otpadom u Federaciji BiH je regulisano i Federalnim planom upravljanja otpadom čiji strateški ciljevi su smanjenje rizika po životnu sredinu i zdravlje ljudi i izgradnja prioritetne infrastrukture za integrisano upravljanje otpadom, smanjenje količina otpada za finalno odlaganje uz efikasniju upotrebu resursa, funkcionisanje sistema upravljanja otpadom pravno, institucionalno i ekonomski i sistematsko praćenje parametara za procenu stanja životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

24. maj 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

24. maj 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. maj 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

24. maj 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene