Otpad

Počela edukacija o upravljanju otpadom za državne službenike BiH

Photo: fbihvlada.gov.ba

Objavljeno

23.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Početna radionica Programa izgradnje kapaciteta za dugoročnu održivost u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u BiH održana je u Sarajevu, uz prisustvo ministarke zaštite životne sredine i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edite Đapo.

Predstavnici komunalnih preduzeća i nadležnih institucija za životnu sredinu u BiH započeli su edukaciju o načinima za bolje upravljanje otpadom radi efikasnijeg vođenja regionalnih deponija, da bi u što većem procentu otpad postao resurs, navodi se u saopštenju Vlade FBiH. Početna radionica održana je istovremeno i u Banjaluci.

“Prema federalnoj Strategiji upravljanja otpadom predviđena je izgradnja deset deponija, od čega su samo četiri izgrađene. Pri tome smo primetili da je potrebno tehnički unaprediti kapacitete i nadležno osoblje obučiti kako da vodi i upravlja regionalnim deponijama, koje ne služe samo za odlaganje, jer se otpad mora razdvajati, reciklirati i slično” kazala je Đapo.

Šef Odseka za zaštitu okoliša u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić ukazao je da je došlo do poboljšanja u upravljanju otpadom u BiH, navodeći da je taj proces spor jer zahteva veća finansijska sredstva. Zato je izrazio zahvalnost Svetskoj banci, kao i švedskoj ambasadi u BiH i Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj.

U pružanju tehničke pomoći za zbrinjavanje otpada švedski doprinos iznosi dva miliona evra. Radionicu je organizovala Svetska banka uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Bosna i Hercegovina je najniže rangirana zemlja po količini recikliranog komunalnog otpada u regionu po podacima za 2014. godinu, prema studiji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. februar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

23. februar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

23. februar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. februar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja