x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počela edukacija o upravljanju otpadom za državne službenike BiH

23.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: fbihvlada.gov.ba
Počela edukacija o upravljanju otpadom za državne službenike BiH

Početna radionica Programa izgradnje kapaciteta za dugoročnu održivost u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u BiH održana je u Sarajevu, uz prisustvo ministarke zaštite životne sredine i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edite Đapo.

Predstavnici komunalnih preduzeća i nadležnih institucija za životnu sredinu u BiH započeli su edukaciju o načinima za bolje upravljanje otpadom radi efikasnijeg vođenja regionalnih deponija, da bi u što većem procentu otpad postao resurs, navodi se u saopštenju Vlade FBiH. Početna radionica održana je istovremeno i u Banjaluci.

“Prema federalnoj Strategiji upravljanja otpadom predviđena je izgradnja deset deponija, od čega su samo četiri izgrađene. Pri tome smo primetili da je potrebno tehnički unaprediti kapacitete i nadležno osoblje obučiti kako da vodi i upravlja regionalnim deponijama, koje ne služe samo za odlaganje, jer se otpad mora razdvajati, reciklirati i slično” kazala je Đapo.

Šef Odseka za zaštitu okoliša u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić ukazao je da je došlo do poboljšanja u upravljanju otpadom u BiH, navodeći da je taj proces spor jer zahteva veća finansijska sredstva. Zato je izrazio zahvalnost Svetskoj banci, kao i švedskoj ambasadi u BiH i Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj.

U pružanju tehničke pomoći za zbrinjavanje otpada švedski doprinos iznosi dva miliona evra. Radionicu je organizovala Svetska banka uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Bosna i Hercegovina je najniže rangirana zemlja po količini recikliranog komunalnog otpada u regionu po podacima za 2014. godinu, prema studiji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.