Otpad

Počela edukacija o upravljanju otpadom za državne službenike BiH

Photo: fbihvlada.gov.ba

Objavljeno

23.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Početna radionica Programa izgradnje kapaciteta za dugoročnu održivost u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u BiH održana je u Sarajevu, uz prisustvo ministarke zaštite životne sredine i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edite Đapo.

Predstavnici komunalnih preduzeća i nadležnih institucija za životnu sredinu u BiH započeli su edukaciju o načinima za bolje upravljanje otpadom radi efikasnijeg vođenja regionalnih deponija, da bi u što većem procentu otpad postao resurs, navodi se u saopštenju Vlade FBiH. Početna radionica održana je istovremeno i u Banjaluci.

“Prema federalnoj Strategiji upravljanja otpadom predviđena je izgradnja deset deponija, od čega su samo četiri izgrađene. Pri tome smo primetili da je potrebno tehnički unaprediti kapacitete i nadležno osoblje obučiti kako da vodi i upravlja regionalnim deponijama, koje ne služe samo za odlaganje, jer se otpad mora razdvajati, reciklirati i slično” kazala je Đapo.

Šef Odseka za zaštitu okoliša u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić ukazao je da je došlo do poboljšanja u upravljanju otpadom u BiH, navodeći da je taj proces spor jer zahteva veća finansijska sredstva. Zato je izrazio zahvalnost Svetskoj banci, kao i švedskoj ambasadi u BiH i Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj.

U pružanju tehničke pomoći za zbrinjavanje otpada švedski doprinos iznosi dva miliona evra. Radionicu je organizovala Svetska banka uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Bosna i Hercegovina je najniže rangirana zemlja po količini recikliranog komunalnog otpada u regionu po podacima za 2014. godinu, prema studiji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.