Voda

Uskoro počinje gradnja fabrike za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

Slika: Wikimedia

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Zlatiboru će u julu početi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda koje bi trebalo da reši pitanje otpadnih voda na tom području, najavile su lokalne vlasti.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, počela je eksproprijacija zemljišta, a građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine, prenele su Večernje novosti pozivajući se na lokalne vlasti u Čajetini.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda rešiće problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice a gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici, kilometar nizvodno od turističkog centra planine.

Postrojenje će graditi konzorcijum koji čine slovenačka kompanija Hidroinženjering, beogradski Beohidro i užičko Jedinstvo.

Izgradnja ovog postrojenja će koštati četiri i po miliona evra, veći deo novca je obezbedila lokalna samouprava, dok je slovenačka vladina agencija, Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije (CMSR), dala donaciju od 1,5 milliona po evra.

Ugovor o slovenačkoj donaciji i ugovor sa kompanijama koje će graditi postrojenje potpisani su u aprilu 2016. godine.

„Intenzivnim razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo ovo pitanje. Ovim smo obvuhvatili sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode”, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom potpisivanja ugovora prošle godine.

Sa radovima koji su do sada urađeni, cela investicija će iznositi 10 miliona evra. Opština Čajetina je do sada izgradila pristupni put do lokacije, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Postrojenje bi trebalo da počne da radi 2019. godine i reši problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika. U sledećoj fazi kapacitet fabrike će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture.

Zlatibor bi za dve godine zahvaljujući tome trebalo da bude u stanju da prerađuje sve otpadne vode, što je neophodno i sa stanovišta razvoja tog područja kao turističkog centra i sa aspekta zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

6. jun 2017. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

italija albanija cevovod voda jadransko more

Jadranski cevovod snabdevaće Italijane vodom iz Albanije

6. jun 2017. - Mikele Emilijano, predsednik regiona Pulja, je o ovom projektu nedavno obavestio albanskog premijera Edija Ramu

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

6. jun 2017. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

6. jun 2017. - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno