Voda

Uskoro počinje gradnja fabrike za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

Slika: Wikimedia

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Zlatiboru će u julu početi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda koje bi trebalo da reši pitanje otpadnih voda na tom području, najavile su lokalne vlasti.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, počela je eksproprijacija zemljišta, a građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine, prenele su Večernje novosti pozivajući se na lokalne vlasti u Čajetini.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda rešiće problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice a gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici, kilometar nizvodno od turističkog centra planine.

Postrojenje će graditi konzorcijum koji čine slovenačka kompanija Hidroinženjering, beogradski Beohidro i užičko Jedinstvo.

Izgradnja ovog postrojenja će koštati četiri i po miliona evra, veći deo novca je obezbedila lokalna samouprava, dok je slovenačka vladina agencija, Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije (CMSR), dala donaciju od 1,5 milliona po evra.

Ugovor o slovenačkoj donaciji i ugovor sa kompanijama koje će graditi postrojenje potpisani su u aprilu 2016. godine.

“Intenzivnim razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo ovo pitanje. Ovim smo obvuhvatili sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode”, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom potpisivanja ugovora prošle godine.

Sa radovima koji su do sada urađeni, cela investicija će iznositi 10 miliona evra. Opština Čajetina je do sada izgradila pristupni put do lokacije, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Postrojenje bi trebalo da počne da radi 2019. godine i reši problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika. U sledećoj fazi kapacitet fabrike će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture.

Zlatibor bi za dve godine zahvaljujući tome trebalo da bude u stanju da prerađuje sve otpadne vode, što je neophodno i sa stanovišta razvoja tog područja kao turističkog centra i sa aspekta zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem