Voda

Uskoro počinje gradnja fabrike za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

Slika: Wikimedia

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Zlatiboru će u julu početi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda koje bi trebalo da reši pitanje otpadnih voda na tom području, najavile su lokalne vlasti.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, počela je eksproprijacija zemljišta, a građevinski radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine, prenele su Večernje novosti pozivajući se na lokalne vlasti u Čajetini.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda rešiće problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice a gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici, kilometar nizvodno od turističkog centra planine.

Postrojenje će graditi konzorcijum koji čine slovenačka kompanija Hidroinženjering, beogradski Beohidro i užičko Jedinstvo.

Izgradnja ovog postrojenja će koštati četiri i po miliona evra, veći deo novca je obezbedila lokalna samouprava, dok je slovenačka vladina agencija, Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije (CMSR), dala donaciju od 1,5 milliona po evra.

Ugovor o slovenačkoj donaciji i ugovor sa kompanijama koje će graditi postrojenje potpisani su u aprilu 2016. godine.

„Intenzivnim razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo ovo pitanje. Ovim smo obvuhvatili sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode”, rekao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom potpisivanja ugovora prošle godine.

Sa radovima koji su do sada urađeni, cela investicija će iznositi 10 miliona evra. Opština Čajetina je do sada izgradila pristupni put do lokacije, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Postrojenje bi trebalo da počne da radi 2019. godine i reši problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika. U sledećoj fazi kapacitet fabrike će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture.

Zlatibor bi za dve godine zahvaljujući tome trebalo da bude u stanju da prerađuje sve otpadne vode, što je neophodno i sa stanovišta razvoja tog područja kao turističkog centra i sa aspekta zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. jun 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

6. jun 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

6. jun 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

6. jun 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika