Životna sredina

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

Foto: iStock

Objavljeno

23.02.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

23.02.2024.

Država

Podeli

Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u fabrici Krušik. Akcija se sprovodi u okviru kampanje 50GodinaZnamo o poluvekovnom ekstremnom aerozagađenju u ovom gradu.

Vazduh je smeša gasova: azota (78 odsto), kiseonika (21 odsto), ugljen-dioksida (0,03 odsto) i malih količina komponenata kao što su neon, argon i vodena para. Azot i kiseonik su bez boje i mirisa. Međutim, građani Valjeva već neko vreme mogu da vide i osete vazduh, pogotovu u toku grejne sezone.

Najveći pojedinačni zagađivač je fabrika Krušik. Prema podacima udruženja građana iRevolucija, odgovoran je za do 25 odsto aerozagađenja u Valjevu, zato što u zimskom periodu dnevno utroši do 80 tona sirovog lignita i tri tone mazuta.

Građani su odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke. Organizacija iRevolucija je u februaru pokrenula akciju prikupljanja potpisa u elektronskom i pisanom obliku za inicijativu promene energenata u Krušiku.

Jedna od kotlarnica u Krušiku stara je skoro 100 godina

Inicijativa je za izradu projekta zamene energenata u Krušiku i da on krene da se sprovodi već ove godine. Krajnji cilj je rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu putem zamene kotlarnica u ovoj fabrici. Jedna od njih datira iz 1927. godine i utroši od tri do pet tona sirovog lignita po satu, ističu aktivisti.

Peticiju u elektronskoj formi moguće je potpisati na internetskoj stranici iRevolucije. Prikupljanje potpisa je ovog meseca organizovano i na štandovima udruženja. Mesta i termine iRevolucija najavljuje na društvenim mrežama. Sakupljeni potpisi biće dostavljeni Ministarstvu odbrane, većinskom vlasniku HK Krušika.

U Valjevu svake godine prerano preminu 242 osobe usled izloženosti zagađenom vazduhu

Istražujući i analizirajući rezultate monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu, iRevolucija je našla da je vazduh u ovom gradu izuzetno zagađen već 50 godina.

Udruženje je pokrenulo kampanju 50GodinaZnamo s nizom akcija da ukaže na problem i podstakne njegovo rešavanje. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Valjevu svake godine usled uticaja aerozagađenja prerano preminu 242 osobe.

Privredni sud u Valjevu doneo je prošle godine po prijavi iRevolucije pravosnažnu presudu protiv Krušika zbog preterane emisije štetnih gasova iz dimnjaka svojih kotlarnica. Fabrika, kao pravno lice, i direktorka, kao odgovorna osoba, novčano su kažnjeni. Međutim, to nije doprinelo kvalitetu vazduha u gradu na Kolubari.

Komentara: (2)
Milisav / 24.02.2024.

Krusik ce sigurno zameniti energent ubrzo zbog gasovoda koji je prosao blizu Valjeva. Nece zagadjenje nestati. Ostaju privatna lozista (u koje spada i moje). Prelaskom na pelet zapitao sam se gde odlazi sav taj pepeo koji nedostaje u pepeljari od kotla. Naime, jako malo ostaje pepela u odnosu na drvo, ostazak izduvava turbina kao fine mikro cestice, koje lebde u vazuhu. Dalje, niko ne prica o lozenju sirovih drva, ciji dim stipa za grlo. U nekim zemljama samo prosuseno drvo moze da se stavlja u promet. I tako ima tu dosta faktora koji uticu da se trujemo. A Krusik, krusik je bio i pre 50 godina i kada se mnogo vise lozilo sirove i susene kolubara u Valevu.AUTMOBILE ne pominjem „samo u to mi ne dirajte“. Zivi bili!

Milan / 24.02.2024.

Zamenice Krusik ugalj i mazut i sta ce te onda ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

23. februar 2024. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

23. februar 2024. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

23. februar 2024. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

23. februar 2024. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...