Životna sredina

U Valjevu vazduh zagađen 50 godina, građani traže da Krušik pređe na čistije energente

U Valjevu 50 godina zagađen vazduh, građani pokrenuli inicijativu za zamenu energenata u Krušiku

Foto: iStock

Objavljeno

23.02.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

23.02.2024.

Država

Podeli

Udruženje građana iRevolucija iz Valjeva sakuplja potpise za izradu projekta zamene energenata u fabrici Krušik. Akcija se sprovodi u okviru kampanje 50GodinaZnamo o poluvekovnom ekstremnom aerozagađenju u ovom gradu.

Vazduh je smeša gasova: azota (78 odsto), kiseonika (21 odsto), ugljen-dioksida (0,03 odsto) i malih količina komponenata kao što su neon, argon i vodena para. Azot i kiseonik su bez boje i mirisa. Međutim, građani Valjeva već neko vreme mogu da vide i osete vazduh, pogotovu u toku grejne sezone.

Najveći pojedinačni zagađivač je fabrika Krušik. Prema podacima udruženja građana iRevolucija, odgovoran je za do 25 odsto aerozagađenja u Valjevu, zato što u zimskom periodu dnevno utroši do 80 tona sirovog lignita i tri tone mazuta.

Građani su odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke. Organizacija iRevolucija je u februaru pokrenula akciju prikupljanja potpisa u elektronskom i pisanom obliku za inicijativu promene energenata u Krušiku.

Jedna od kotlarnica u Krušiku stara je skoro 100 godina

Inicijativa je za izradu projekta zamene energenata u Krušiku i da on krene da se sprovodi već ove godine. Krajnji cilj je rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu putem zamene kotlarnica u ovoj fabrici. Jedna od njih datira iz 1927. godine i utroši od tri do pet tona sirovog lignita po satu, ističu aktivisti.

Peticiju u elektronskoj formi moguće je potpisati na internetskoj stranici iRevolucije. Prikupljanje potpisa je ovog meseca organizovano i na štandovima udruženja. Mesta i termine iRevolucija najavljuje na društvenim mrežama. Sakupljeni potpisi biće dostavljeni Ministarstvu odbrane, većinskom vlasniku HK Krušika.

U Valjevu svake godine prerano preminu 242 osobe usled izloženosti zagađenom vazduhu

Istražujući i analizirajući rezultate monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu, iRevolucija je našla da je vazduh u ovom gradu izuzetno zagađen već 50 godina.

Udruženje je pokrenulo kampanju 50GodinaZnamo s nizom akcija da ukaže na problem i podstakne njegovo rešavanje. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Valjevu svake godine usled uticaja aerozagađenja prerano preminu 242 osobe.

Privredni sud u Valjevu doneo je prošle godine po prijavi iRevolucije pravosnažnu presudu protiv Krušika zbog preterane emisije štetnih gasova iz dimnjaka svojih kotlarnica. Fabrika, kao pravno lice, i direktorka, kao odgovorna osoba, novčano su kažnjeni. Međutim, to nije doprinelo kvalitetu vazduha u gradu na Kolubari.

Komentara: (2)
Milisav / 24.02.2024.

Krusik ce sigurno zameniti energent ubrzo zbog gasovoda koji je prosao blizu Valjeva. Nece zagadjenje nestati. Ostaju privatna lozista (u koje spada i moje). Prelaskom na pelet zapitao sam se gde odlazi sav taj pepeo koji nedostaje u pepeljari od kotla. Naime, jako malo ostaje pepela u odnosu na drvo, ostazak izduvava turbina kao fine mikro cestice, koje lebde u vazuhu. Dalje, niko ne prica o lozenju sirovih drva, ciji dim stipa za grlo. U nekim zemljama samo prosuseno drvo moze da se stavlja u promet. I tako ima tu dosta faktora koji uticu da se trujemo. A Krusik, krusik je bio i pre 50 godina i kada se mnogo vise lozilo sirove i susene kolubara u Valevu.AUTMOBILE ne pominjem „samo u to mi ne dirajte“. Zivi bili!

Milan / 24.02.2024.

Zamenice Krusik ugalj i mazut i sta ce te onda ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

23. februar 2024. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

23. februar 2024. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

23. februar 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji