Životna sredina

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

U regionu raste broj mesta sa prekomerno zagađenim vazduhom

Foto: Freepik

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ni dva meseca od početka 2024, u Srbiji čak sedam gradova beleži prekoračenje zakonski definisanih limita zagađenosti vazduha. Trava nije zelenija ni u komšijskom dvorištu. Novom Pazaru i Strumici, koji su prvi premašili 35 dana sa koncentracijom štetnih PM10 čestica većom od 50 mikrograma po kubnom metru, pridružilo se još 16 gradova iz regiona.

Za sedam gradova u Srbiji se već sada zna da će u 2024. godini kvalitet vazduha koji građani udišu biti u trećoj kategoriji – prekomerno zagađen.

Zakon o zaštiti vazduha Srbije propisuje da srednja dnevna granična vrednost mikroskopskih čestica PM10 može premašiti 50 mikrograma po kubnom metru samo 35 puta godišnje. Novi Pazar je ovogodišnji prvak, jer je limit dostigao već 12. februara. Kao što se i očekivalo, Valjevo, Užice, Beograd, Šabac, Kosjerić i Kraljevo su mu se vrlo brzo pridružili.

PM10 Srbija
Foto: xEco, prekoračenje dnevne granične vrednosti čestičnog zagađenja tipa PM10 u Srbiji

Zanimljivo je da je vazduh u Šapcu do ove godine u svim izveštajima bio ocenjen kao čist ili neznatno zagađen. Međutim, sada ovaj grad ima kontinualno merenje PM čestica, koje pokazuje drugačije. Šabac je već 17. februara zabeležio 36. dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti za PM10.

Vazduh prekomerno zagađen i u regionu

Zahvaljujući unapređenoj verziji aplikacije xEco, sada možemo da pratimo i situaciju u regionu. Zakon u više okolnih zemalja propisuje da se kvalitet vazduha svrstava u treću kategoriju, odnosno da je prekomerno zagađen, ukoliko merna stanica beleži prekoračenje od 50 mikrograma po kubnom metru više od 35 dana godišnje.

Srbija za sada ima najveći broj gradova sa prekomerno zagađenim vazduhom. Na drugom mestu je Severna Makedonija, sa šest mernih stanica koje su zabeležile prekoračenje dozvoljenog broja dana za PM10. Strumica je prva dostigla limit, ali ju je preteklo Kičevo, pa je sad na već 44 dana.

PM10 Makedonija
Foto: xEco, prekoračenje dnevne granične vrednosti PM10 čestica u Severnoj Makedoniji

U Bosni i Hercegovini, merne stanice u tri grada: Doboju, Zenici i Sarajevu, beleže prekoračenje. Bijelo Polje u Crnoj Gori je od 1. januara 37 dana imalo prekomerno zagađen vazduha, dok su Pljevlja na samoj granici, sa 35 dana. U toj opštini se nalazi jedina termoelektrana na ugalj u zemlji.

U Hrvatskoj i Sloveniji još nijedna merna stanica nije prestigla 35 dana u crvenom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. februar 2024. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

22. februar 2024. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

22. februar 2024. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

22. februar 2024. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...