Životna sredina

Šabac bez konkurencije u svetu po zagađenosti vazduha

Sabac bez konkurencije svetu zagadenosti zagadjenosti vazduha

Foto: Ванилица / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.en

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Srbiji je ponovo nastupila kriza – u velikom broju gradova, zagađenost vazduha je u kategoriji opasne, pa se stanovništvu preporučuje da ne izlazi iz kuće i da ne otvara prozore. Po kratkoročnim pokazateljima, vazduh oko državne merne stanice u Šapcu i na još nekim mestima goreg je kvaliteta nego u Daki, prestonici Bangladeša, koja je na vrhu svetske liste na aplikaciji IQAir.

Vlasti i mediji u Srbiji nisu upozorili stanovništvo, zauzeti postizbornim sporovima, već su to učinili Dejan Lekić i Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA). Od početka aktuelne grejne sezone nije bilo toliko mnogo uzbuna kao proteklih nekoliko godina, najviše zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ali trenutno je vazduh toliko zagađen da je u mnogim gradovima opasno boraviti napolju!

Sabac konkurencije zagadenost vazduha zagadjenost

Poredeći podatke koje prenosi svetska aplikacija IQAir sa merenjima u Srbiji, Dejan Lekić, tvorac aplikacije xEco, ukazao je na to da se dve stanice u Zemunu i ona u Borči već danima nadmeću sa Dakom, prestonicom Bangladeša, za jednu neslavnu titulu.

Milenko Jovanovic

Po koncentraciji najsitnije prašine tipa PM2.5 u vazduhu, gledano iz sata u sat, ova azijska metropola se drži na prvom mestu na planeti. Sarajevo je treće, a Beograd je deveti. Ali gledano po pojedinačnim punktovima, Šabac je danas daleko prestigao Daku.

Očitavanja za PM2.5 bila su danas ekstremna čak i prepodne, što je retkost, objavio je xEco vazduh.

Zagađenost vazduha ili, možda bolje, predlozi mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, u protekloj su predizbornoj kampanji prebačeni u treći plan.

U vrhu u Srbiji u prisutnosti praškastih materija u kategoriji PM2.5 u vazduhu, u ljubičastom, trenutno je još i Novi Pazar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

18. decembar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. decembar 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. decembar 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

18. decembar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama