Otpad

Tuzlanski kanton dobija regionalnu deponiju čvrstog otpada

Tuzlanski kanton dobija novu regionalnu deponiju čvrstog otpada

Foto: Prylarer from Pixabay

Objavljeno

05.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Nova deponija će opsluživati tri opštine u Tuzlanskom kantonu sa oko 95 hiljada stanovnika. Švedska je odobrila grant od 2,5 miliona evra za finansiranje izgradnje sanitarne deponije, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 5 miliona evra za ovaj projekat.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedska su udružili snage i podržavaju napore Bosne i Hercegovine da unapredi svoju infrastrukturu za upravljanje čvrstim otpadom. Kada bude završena deponija će opsluživati tri opštine u Tuzlanskom konatonu, Živinice, Banoviće i Kladanj.

„Posvećeni smo podršci Bosni i Hercegovini u unapređenju njene infrastrukture zaštite životne sredine. Izgradnja sanitarnih deponija i sistema za reciklažu će pomoći u smanjenju zagađenja i stvaranju mogućnosti za cirkularnu ekonomiju“, izjavila je Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Nova deponija će pomoći u smanjenju zagađenja vode i zemljišta i smanjenju emisije gasova staklene bašte. Izgradnja je započeta i njom rukovodi regionalna kompanija za čvrsti otpad Eko-Sep, navode u EBRD-u.

U narednim fazama projekta biće izgrađene postrojenja za tretman procednih voda i sistema za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa

U narednim fazama projekta biće izgrađene postrojenja za tretman procednih voda i sistema za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa. EBRD je najavio da će nastaviti saradnju sa Tuzlanskim kantonom na unapređenju projekta.

Kredit EBRD-a od 5 miliona evra za izgradnju regionalne deponije čvrstog otpada u Tuzlanskom kantonu, odobren je 2019. godine, dok je Švedska obezbedila investicioni grant od 2,5 miliona evra.

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) je takođe podržao ovu investiciju sa finansiranjem podrške implementaciji projekta u iznosu od 360 hiljada evra.

EBRD navodi da je do danas uložila 2,78 milijardi evra, u 193 projekta u Bosni i Hercegovini. Ova evropska institucija takođe ističe da je intenzivno radila na promociji restrukturiranja i širenja lokalnog privatnog sektora, uspostavljanju čvršćih veza sa regionalnim tržištima i podsticanju efikasnije i održivije upotrebe resursa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad