Otpad

Tuzlanski kanton dobija regionalnu deponiju čvrstog otpada

Tuzlanski kanton dobija novu regionalnu deponiju čvrstog otpada

Foto: Prylarer from Pixabay

Objavljeno

05.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Nova deponija će opsluživati tri opštine u Tuzlanskom kantonu sa oko 95 hiljada stanovnika. Švedska je odobrila grant od 2,5 miliona evra za finansiranje izgradnje sanitarne deponije, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 5 miliona evra za ovaj projekat.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedska su udružili snage i podržavaju napore Bosne i Hercegovine da unapredi svoju infrastrukturu za upravljanje čvrstim otpadom. Kada bude završena deponija će opsluživati tri opštine u Tuzlanskom kantonu, Živinice, Banoviće i Kladanj.

„Posvećeni smo podršci Bosni i Hercegovini u unapređenju njene infrastrukture zaštite životne sredine. Izgradnja sanitarnih deponija i sistema za reciklažu će pomoći u smanjenju zagađenja i stvaranju mogućnosti za cirkularnu ekonomiju“, izjavila je Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Nova deponija će pomoći u smanjenju zagađenja vode i zemljišta i smanjenju emisije gasova staklene bašte. Izgradnja je započeta i njom rukovodi regionalna kompanija za čvrsti otpad Eko-Sep, navode u EBRD-u.

U narednim fazama projekta biće izgrađene postrojenja za tretman procednih voda i sistema za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa

U narednim fazama projekta biće izgrađene postrojenja za tretman procednih voda i sistema za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa. EBRD je najavio da će nastaviti saradnju sa Tuzlanskim kantonom na unapređenju projekta.

Kredit EBRD-a od 5 miliona evra za izgradnju regionalne deponije čvrstog otpada u Tuzlanskom kantonu, odobren je 2019. godine, dok je Švedska obezbedila investicioni grant od 2,5 miliona evra.

Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) je takođe podržao ovu investiciju sa finansiranjem podrške implementaciji projekta u iznosu od 360 hiljada evra.

EBRD navodi da je do danas uložila 2,78 milijardi evra, u 193 projekta u Bosni i Hercegovini. Ova evropska institucija takođe ističe da je intenzivno radila na promociji restrukturiranja i širenja lokalnog privatnog sektora, uspostavljanju čvršćih veza sa regionalnim tržištima i podsticanju efikasnije i održivije upotrebe resursa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

5. maj 2022. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

5. maj 2022. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

5. maj 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja