x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

28.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Petrol
Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

Tročlana uprava slovenačke energetske kompanije Petrol, predvođena Tomažom Berločnikom, neočekivano je podnela ostavke nakon sednice Nadzornog odbora, javili su mediji u regionu.

Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, a Petrol je saopštio da je tročlana uprava koju je vodio Berločnik ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja sa normalnim radom. Drobne Popović je izjavila da Petrol posluje dobro i da će nastaviti da radi prema usvojenom poslovnom planu.

Petrol je jedna od najvećih kompanija u Sloveniji, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i ima preko 500 benzinskih pumpi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu*. Petrol, koji se takođe bavi pružanjem energetskih usluga, uključujući i energetsku efikasnost, nedavno je sa ruskom T Plus Grupom i kompanijom Schneider Electric Russia dogovorila saradnju na projektima optimizacije sistema daljinskog grejanja u Rusiji.

Plan za tri velike investicije na Balkanu doveo do raskola

Drobne Popović je, takođe, rekla da su razlog za sporazumne ostavke razlike u gledanjima između dosadašnje uprave i Nadzornog odbora oko sprovođenja strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Kako navodi Slovenska televizija, Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru u kojem su predstavnici države nije bilo prihvatljivo.

Inače, ova energetska kompanija, u kojoj država ima direktan vlasnički udeo od skoro 30%, je prošle godine ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde evra. Plan prihoda za ovu godinu je 5,6 milijardi evra, uz očekivanu neto dobit od 97 miliona evra, javljaju mediji.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.