Energetska efikasnost

Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

petrol uprava ostavke

Foto: Petrol

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tročlana uprava slovenačke energetske kompanije Petrol, predvođena Tomažom Berločnikom, neočekivano je podnela ostavke nakon sednice Nadzornog odbora, javili su mediji u regionu.

Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, a Petrol je saopštio da je tročlana uprava koju je vodio Berločnik ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja sa normalnim radom. Drobne Popović je izjavila da Petrol posluje dobro i da će nastaviti da radi prema usvojenom poslovnom planu.

Petrol je jedna od najvećih kompanija u Sloveniji, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i ima preko 500 benzinskih pumpi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu*. Petrol, koji se takođe bavi pružanjem energetskih usluga, uključujući i energetsku efikasnost, nedavno je sa ruskom T Plus Grupom i kompanijom Schneider Electric Russia dogovorila saradnju na projektima optimizacije sistema daljinskog grejanja u Rusiji.

Plan za tri velike investicije na Balkanu doveo do raskola

Drobne Popović je, takođe, rekla da su razlog za sporazumne ostavke razlike u gledanjima između dosadašnje uprave i Nadzornog odbora oko sprovođenja strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Kako navodi Slovenska televizija, Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru u kojem su predstavnici države nije bilo prihvatljivo.

Inače, ova energetska kompanija, u kojoj država ima direktan vlasnički udeo od skoro 30%, je prošle godine ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde evra. Plan prihoda za ovu godinu je 5,6 milijardi evra, uz očekivanu neto dobit od 97 miliona evra, javljaju mediji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

28. oktobar 2019. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

28. oktobar 2019. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

28. oktobar 2019. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

28. oktobar 2019. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.