Energetska efikasnost

Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

petrol uprava ostavke

Foto: Petrol

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tročlana uprava slovenačke energetske kompanije Petrol, predvođena Tomažom Berločnikom, neočekivano je podnela ostavke nakon sednice Nadzornog odbora, javili su mediji u regionu.

Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, a Petrol je saopštio da je tročlana uprava koju je vodio Berločnik ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja sa normalnim radom. Drobne Popović je izjavila da Petrol posluje dobro i da će nastaviti da radi prema usvojenom poslovnom planu.

Petrol je jedna od najvećih kompanija u Sloveniji, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i ima preko 500 benzinskih pumpi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu*. Petrol, koji se takođe bavi pružanjem energetskih usluga, uključujući i energetsku efikasnost, nedavno je sa ruskom T Plus Grupom i kompanijom Schneider Electric Russia dogovorila saradnju na projektima optimizacije sistema daljinskog grejanja u Rusiji.

Plan za tri velike investicije na Balkanu doveo do raskola

Drobne Popović je, takođe, rekla da su razlog za sporazumne ostavke razlike u gledanjima između dosadašnje uprave i Nadzornog odbora oko sprovođenja strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Kako navodi Slovenska televizija, Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru u kojem su predstavnici države nije bilo prihvatljivo.

Inače, ova energetska kompanija, u kojoj država ima direktan vlasnički udeo od skoro 30%, je prošle godine ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde evra. Plan prihoda za ovu godinu je 5,6 milijardi evra, uz očekivanu neto dobit od 97 miliona evra, javljaju mediji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

28. oktobar 2019. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

28. oktobar 2019. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

28. oktobar 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

28. oktobar 2019. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve