Energetska efikasnost

Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

petrol uprava ostavke

Foto: Petrol

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tročlana uprava slovenačke energetske kompanije Petrol, predvođena Tomažom Berločnikom, neočekivano je podnela ostavke nakon sednice Nadzornog odbora, javili su mediji u regionu.

Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, a Petrol je saopštio da je tročlana uprava koju je vodio Berločnik ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja sa normalnim radom. Drobne Popović je izjavila da Petrol posluje dobro i da će nastaviti da radi prema usvojenom poslovnom planu.

Petrol je jedna od najvećih kompanija u Sloveniji, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i ima preko 500 benzinskih pumpi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu*. Petrol, koji se takođe bavi pružanjem energetskih usluga, uključujući i energetsku efikasnost, nedavno je sa ruskom T Plus Grupom i kompanijom Schneider Electric Russia dogovorila saradnju na projektima optimizacije sistema daljinskog grejanja u Rusiji.

Plan za tri velike investicije na Balkanu doveo do raskola

Drobne Popović je, takođe, rekla da su razlog za sporazumne ostavke razlike u gledanjima između dosadašnje uprave i Nadzornog odbora oko sprovođenja strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Kako navodi Slovenska televizija, Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru u kojem su predstavnici države nije bilo prihvatljivo.

Inače, ova energetska kompanija, u kojoj država ima direktan vlasnički udeo od skoro 30%, je prošle godine ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde evra. Plan prihoda za ovu godinu je 5,6 milijardi evra, uz očekivanu neto dobit od 97 miliona evra, javljaju mediji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bitolj toplovod daljinsko grejanje termoelektrane na ugalj

Bitolj dobija toplovod za daljinsko grejanje iz termoelektrane na ugalj

09 децембра 2021 - Skoro 40 godina od otvaranja termoelektrane, kod termoenergetskog kompleksa REK Bitola krenula je izgradnja toplovoda za daljinsko grejanje

LDK energetski i klimatski plan

EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP)

08 децембра 2021 - EU podržava Srbiju da izradi Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) od 2021. do 2030. sa vizijom do 2050. godine

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.