Životna sredina

Trag fondacija donira tri put po 5.000 dolara za zelene ideje u Srbiji

Trag fondacija donira 5 000 dolara zelene ideje Srbiji

Slika: Trag fondacija

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kao i svake godine, Trag fondacija je raspisala konkurs za zelene ideje. Udruženjima građana, fondacijama, zadužbinama, zadrugama ili početnicima u solidarnom preduzetništvu biće dodeljene tri donacije od po 5.000 dolara.

Program Zelene ideje usmeren je na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji. Trag fondacija je saopštila da je poziv za prijave otvoren do 31. marta.

„Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevamo inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja“, stoji u pozivu.

U prvoj fazi odabrani idu na obuku o solidarnom preduzetništvu

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000 američkih dolara za udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva u Srbiji koja planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su početnici u solidarnom preduzetništvu. Prvo će između 12 i 15 najboljih ideja biti odabrano za obuku o solidarnom preduzetništvu.

Tri pobedničke ideje će u septembru učestvovati na takmičenju Zelene ideje Balkana

Učesnici će tako dobiti mogućnost da unaprede i detaljnije predstave svoje planove. Oni će popuniti finalni predlog projekta i zatim ga predstaviti na Forumu za zelene ideje u prvoj polovini juna, gde će biti izabrana tri najbolja.

Pobednici će predstavljati Trag fondaciju na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana u septembru. Učestvovaće i po tri predstavnika partnerskih fondacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije. Učesnici će se takmičiti za dodatni sredstva za sprovođenje svojih ideja u kategorijama koncepata zelenih ideja i razvijenih zelena ideja. Nagrade iznose 5.000 ili 10.000 dolara.

Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja

Dobitnici donacija na nacionalnom i regionalnom takmičenju zaključiće ugovore sa Trag fondacijom kojima će se obavezati na redovno sastavljanje programskih i finansijskih izveštaja.

„Generalni cilj Foruma za zelene ideje jeste podsticanje udruženih građana da koriste uspešne poslovne prakse, upotrebljavaju tehnologije i znanja poslovnog sektora u rešavanju društvenih problema u okviru svojih zajednica, štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja. U partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Balkan Green Foundation tražimo kreativne i inovativne ideje za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice, uz očuvanje životne sredine“, saopšteno je.

Jedan od uslova je da se način organizovanja i struktura vlasništva zasnivaju na principima demokratskog upravljanja, što implicira organizovane grupe građana koje kontinuirano razvijaju sistem zajedničkog rada. Zelene ideje promovišu kreativnost i inovativnost u prilagođavanju poslovnih modela rešavanju društvenih problema štiteći integritet ekosistema, kroz predstavljanje primera dobre prakse i
edukaciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

9. mart 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

9. mart 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

9. mart 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić