Mobilnost

Tender za izgradnju 16 „zelenih stanica“ na auto-putevima Srbije

srbija auto putevi elektropunjaci tender

Idejno rešenje za odmorište Mali Požarevac (foto: Putevi Srbije)

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javni poziv za izbor partnera koji će finansirati postavljanje šesnaest „zelenih stanica“ na postojećim odmorištima i parkiralištima na auto-putevima Subotica-Preševo, Beograd-Šid, Niš-Dimitrovgrad i Miloš Veliki.

Srbija traži finansijera za realizaciju projekta Zelenih stanica koji podrazumeva izgradnju pratećih sadržaja pored puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika, i to punjača za električna vozila, restorana, servisa, prodavnica i drugih objekata za pružanje usluga, navodi se  u javnom pozivu.

Projekat uključuje finansiranje izrade idejnog projekta i izgradnje pratećih sadržaja, kao i instalaciju najmanje pet elektropunjača sa minimalnom snagom 150 kW po punjaču.

Ukupna procenjena vrednost projekta Zelene stanice je 768 miliona dinara

Ukupna procenjena vrednost projekta Zelene stanice je 768 miliona dinara, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da će nakon izgradnje svih sadržaja u okviru projekta, komisija Puteva Srbije na osnovu izvedenih radova utvrditi stvarnu vrednost projekta.

Putevi Srbije će finansijeru omogućiti korišćenje i eksploataciju izgrađenih sadržaja na period od 15 godina sa mogućnošću produžetka roka, uz određenu naknadu.

Iznos naknade je propisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Finansijer mora da ima najmanje jedan ugovor o instalaciji i puštanju u rad brzih elektropunjača

Finansijer mora, između ostalog, da u poslednje tri godine ima, kako je napisano, „finansijski kapacitet“ u ukupnom iznosu od najmanje 768 miliona dinara, kao i da nije poslovao sa gubitkom u tom periodu.

Takođe, neophodno je i da je uspešno realizovao najmanje jedan ugovor o instalaciji i puštanju u rad brzih elektropunjača, minimalne snage 150 kW.

Rok za podnošenje ponuda je 24. novembar.

Inače, Putevi Srbije su naveli i više razloga za realizaciju projekta Zelene stanice. Među njima je „okretanja svesti ka ekološkim vozilima čime bi se znatno smanjila emisija štetnih gasova i doprinelo očuvanju životne sredine“, kao i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Namera je i da se poveća bezbednost na državnim putevima obezbeđivanjem boljih uslova za odmor i relaksaciju korisnicima puta, poveća broj punjača za električna vozila, modernizuje putna infrastruktura i smanji buka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. oktobar 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

11. oktobar 2023. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

11. oktobar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

11. oktobar 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku