Mobilnost

Tender za izgradnju 16 „zelenih stanica“ na auto-putevima Srbije

srbija auto putevi elektropunjaci tender

Idejno rešenje za odmorište Mali Požarevac (foto: Putevi Srbije)

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je javni poziv za izbor partnera koji će finansirati postavljanje šesnaest „zelenih stanica“ na postojećim odmorištima i parkiralištima na auto-putevima Subotica-Preševo, Beograd-Šid, Niš-Dimitrovgrad i Miloš Veliki.

Srbija traži finansijera za realizaciju projekta Zelenih stanica koji podrazumeva izgradnju pratećih sadržaja pored puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika, i to punjača za električna vozila, restorana, servisa, prodavnica i drugih objekata za pružanje usluga, navodi se  u javnom pozivu.

Projekat uključuje finansiranje izrade idejnog projekta i izgradnje pratećih sadržaja, kao i instalaciju najmanje pet elektropunjača sa minimalnom snagom 150 kW po punjaču.

Ukupna procenjena vrednost projekta Zelene stanice je 768 miliona dinara

Ukupna procenjena vrednost projekta Zelene stanice je 768 miliona dinara, navodi se u javnom pozivu, i dodaje da će nakon izgradnje svih sadržaja u okviru projekta, komisija Puteva Srbije na osnovu izvedenih radova utvrditi stvarnu vrednost projekta.

Putevi Srbije će finansijeru omogućiti korišćenje i eksploataciju izgrađenih sadržaja na period od 15 godina sa mogućnošću produžetka roka, uz određenu naknadu.

Iznos naknade je propisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Finansijer mora da ima najmanje jedan ugovor o instalaciji i puštanju u rad brzih elektropunjača

Finansijer mora, između ostalog, da u poslednje tri godine ima, kako je napisano, „finansijski kapacitet“ u ukupnom iznosu od najmanje 768 miliona dinara, kao i da nije poslovao sa gubitkom u tom periodu.

Takođe, neophodno je i da je uspešno realizovao najmanje jedan ugovor o instalaciji i puštanju u rad brzih elektropunjača, minimalne snage 150 kW.

Rok za podnošenje ponuda je 24. novembar.

Inače, Putevi Srbije su naveli i više razloga za realizaciju projekta Zelene stanice. Među njima je „okretanja svesti ka ekološkim vozilima čime bi se znatno smanjila emisija štetnih gasova i doprinelo očuvanju životne sredine“, kao i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Namera je i da se poveća bezbednost na državnim putevima obezbeđivanjem boljih uslova za odmor i relaksaciju korisnicima puta, poveća broj punjača za električna vozila, modernizuje putna infrastruktura i smanji buka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

11. oktobar 2023. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

11. oktobar 2023. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

11. oktobar 2023. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

11. oktobar 2023. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu