Životna sredina

TENDER: Priprema akcionih planova za održivi energetski razvoj i klimatske promene za 37 opština i gradova u BiH

TENDER-akcioni-planovi-odrzivi-energetski-razvoj-klimatske-promene-BiH

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.05.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2019.

Komentari

0

Podeli

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) objavio je javni poziv za izradu akcionih planova za održivi energetski razvoj i klimatske promene (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP) za 37 opšina i gradova.

Rok za podnošenje prijava je 20. maj.

UNDP BiH traži konsultante za razvoj akcionih planova za održivi energetski razvoj i klimatske promene za 37 opština i gradova u BiH, koji su podeljeni u dva lota. Reč je o projektu „Povećavanje investicija u javne zgrade sa niskim emisijama ugljenika“, koji se finansira iz Zelenog klimatskog fonda, a sprovodi ga UNDP BiH, navodi se u javnom pozivu.

SECAP je ključni dokument koji pokazuje kako će lokalne vlasti pomoći sprovođenje konkretnih aktivnosti za jačanje kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promenama na lokalnom nivou i podržati napore za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Glavni zadatak izabranog konsultanta biće priprema akcionih planova za 37 opština i gradova, i njihovo online podnošenje inicijativi Povelja gradonačelnika za lokalne aktivnosti u sektoru energetike i klimatskih promena.

Zadatak predviđen javnim pozivom je podeljen u dva lota.

LOT 1/Razvoj akcionih planova za 18 opština i gradova u BiH – Regija 1: Banja Luka, Laktaši, Teslić, Kotor Varoš, Modriča, Novi Grad, Jezero, Doboj, Gradiška, Gračanica, Bihać, Cazin, Tešanj, Novi Travnik, Bužim , Doboj Istok, Sanski Most i Doboj Jug.

LOT 2/Razvoj akcionih planova za 19 opšina i gradova u BiH – Regija 2: Bijeljina, Zvornik, Foča, Novo Goražde, Istočna Ilidža, Šekovići, Vlasenica, Rogatica, Čajniče, Tuzla, Grad Sarajevo, Mostar, Livno, Banovići, Lukavac, Konjic, Visoko, Čitluk i Brčko.

Razvoj svakog akcionog plana mora biti u potpunosti usklađen sa smernicama, preporukama i najboljim praksama Povelje gradonačelnika, kako u smislu procedure pripreme, tako i kada je reč o strukturi i sadržaju plana.

Nakon usvajanja Paketa EU za klimu i energiju 2007. godine, Evropska komisija je 2008. pokrenula inicijativu Povelja gradonačelnika 2020, kako bi podržala napore lokalnih vlasti u implementaciji politika za održivu energetiku usmerenu ka budućnosti sa niskim emisijama ugljenika.

Tagovi: , ,

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

3. maj 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

3. maj 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

3. maj 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. maj 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja