Energetska efikasnost

TENDER: Energetski pregledi 40 javnih zgrada u Sarajevu

TENDER Energetski pregledi 40 javnih zgrada u Sarajevu

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kanton Sarajevo objavio je javni poziv za pružanje savetodavnih usluga za sprovođenje energetskih pregleda i izradu detaljnih projekata za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti 40 javnih zgrada.

Kanton će za finansiranje ovih usluga koristiti grant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 500.000 evra, navodi EBRD u pozivu za dostavljanje ponuda, u kojem piše da je rok za prijavljivanje 11. oktobar.

Od izabranog konsultanta očekuje se da obavi energetsku reviziju odabranih zgrada i pripremi idejne, detaljne projektne i tehničke specifikacije za 40 javnih zgrada, navodi se u zahtevu. Procenjeno vreme trajanja posla je sedam meseci.

Sprovođenje energetskih pregleda i izrada detaljnih projekata za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti u 40 javnih zgrada je deo projekta GRCFW2 Sarajevo javne zgrade koji je procenjen na 13 miliona evra, i koji se delom finansira iz kredita EBRD-a u iznosu od 8 miliona evra.

Projektom je predviđena primena mera za povećanje energetske efikasnosti u 40 zgrada obuhvaćenih studijom izvodljivosti. Očekivane koristi projekta su smanjenje potrošnje energije za najmanje 30% ili 14,4 GWh godišnje, što je ekvivalent smanjenju troškova budžeta Kantona Sarajevo za milion evra godišnje.

Očekuje se da će rezultati projekta, takođe, biti i smanjenje emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grejanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

30. septembar 2019. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

30. septembar 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

30. septembar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

30. septembar 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja