Energetska efikasnost

TENDER: Energetski pregledi 40 javnih zgrada u Sarajevu

TENDER Energetski pregledi 40 javnih zgrada u Sarajevu

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo objavio je javni poziv za pružanje savetodavnih usluga za sprovođenje energetskih pregleda i izradu detaljnih projekata za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti 40 javnih zgrada.

Kanton će za finansiranje ovih usluga koristiti grant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 500.000 evra, navodi EBRD u pozivu za dostavljanje ponuda, u kojem piše da je rok za prijavljivanje 11. oktobar.

Od izabranog konsultanta očekuje se da obavi energetsku reviziju odabranih zgrada i pripremi idejne, detaljne projektne i tehničke specifikacije za 40 javnih zgrada, navodi se u zahtevu. Procenjeno vreme trajanja posla je sedam meseci.

Sprovođenje energetskih pregleda i izrada detaljnih projekata za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti u 40 javnih zgrada je deo projekta GRCFW2 Sarajevo javne zgrade koji je procenjen na 13 miliona evra, i koji se delom finansira iz kredita EBRD-a u iznosu od 8 miliona evra.

Projektom je predviđena primena mera za povećanje energetske efikasnosti u 40 zgrada obuhvaćenih studijom izvodljivosti. Očekivane koristi projekta su smanjenje potrošnje energije za najmanje 30% ili 14,4 GWh godišnje, što je ekvivalent smanjenju troškova budžeta Kantona Sarajevo za milion evra godišnje.

Očekuje se da će rezultati projekta, takođe, biti i smanjenje emisija CO2 za oko 5.000 tona godišnje. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grejanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije