Klimatske promene

Svetske kompanije koje najviše opstruišu klimatske politike

top 10 kompanija koje lobiraju protiv klimatskih politika

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije za fosilna goriva sa sedištem u SAD dominiraju na globalnoj listi preduzeća koja su najviše opstruisala angažovanja u klimatskim politikama i u borbi protiv klimatskih promena tokom 2022. Prva dva mesta zauzimaju naftaši Chevron i ExxonMobil, dok je na trećem nemački hemijski gigant BASF.

Među kompanijama koje najviše opstruišu klimatske politike u 2022 dominiraju američke kompanije, koje se nalaze u lancu fosilnih goriva i njihove trgovinske grupe.

Izveštaj InfluenceMap-a o korporativnom uticaju na klimu u 2022, pokazuje koliko su geopolitički događaji ove godine uticali na oblikovanje klimatskih politika.

Godišnje rangiranje se zasniva na proceni lobističkih aktivnosti kompanija i intenzitetu tog angažmana, a zatim se to upoređuje sa ekonomskim i političkim uticajem koji ima svaka od kompanija.

Top lista deset kompanija koje su imale negativan uticaj na klimatske politike / Infografika: InfluenceMap

Ključni nalazi analize InfluenceMap za 2022.

  • Američke naftne kompanije Chevron (1.) i ExxonMobil (2.) su zadržale su prva dva mesta. Na listi su još i američki proizvođači energije ConocoPhillips (4.), Marathon Petroleum (12.), Valero Energy (17.) i Phillips 66 (18.).
  • Nemački hemijski gigant BASF se popeo na treće mesto, u odnosu na šesto, prošle godine. Visoka pozicija odražava aktivno lobiranje za proširenje proizvodnje nafte i fosilnog gasa i infrastrukture. Takođe, BASF je doprineo povlačenju ključnih politika EU, uključujući predloženi mehanizam za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) i reforme sistema EU za trgovinu emisijama.
  • Šest kompanija sa sedištem u SAD ušlo je među prvih 25: Sempra Energy (5.), American Electric Power (6.), Southern Company (7.), Dominion Energy (13.) i Entergy Corp (25.). U izveštaju se navodi da postoji sve značajnija razlika između ove grupe i drugih javnih preduzeća kako u SAD tako i širom sveta, koja zauzimaju ključne strateške pozicije u energetskoj tranziciji.
  • Dve ruske naftne i gasne kompanije našle su se na listi za 2022. To su Gasprom (9.) i Rosnjeft (14.). Problemi u vezi sa transparentnošću i obelodanjivanjem poslovanja otežavaju potpunu procenu obima političkog uticaja ovih kompanija na klimatsku politiku, navodi InfluenceMap.
  • Toyota (10.) ostaje najnegativnija i najuticajnija kompanija iz sektora transporta. Iako je poboljšala svoju transparentnost u vezi sa klimatskom politikom tokom prošle godine, japanski proizvođač automobila nastavlja da se suprotstavlja politikama koje su osmišljene da se postepeno ukine motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Dve nemačke transportne kompanije, Lufthanza (15.) i BMW (16.), takođe su visoko pozicionirane na listi.

Negativni uticaj industrijskih udruženja

Izveštaj takođe naglašava koje industrijske asocijacije povezane sa 25 najvećih kompanija najviše opstruišu klimatske politike. Ponovo dominiraju organizacije sa sedištem u SAD koje predstavljaju velike kompanije u sektoru fosilnih goriva, navodi InfluenceMap.

Top lista deset industrijskih asocijacija koje su imale negativan uticaj na klimatske politike / Infografika: InfluenceMap

Izveštaj ističe razliku između postavljenih ciljeva, poput korporativnih neto nultih obaveza i negativnog uticaja koje ove kompanije i dalje imaju na klimatsku politiku.

„Dominacija kompanija za fosilna goriva na vrhu ovogodišnje liste odražava značajne geopolitičke faktore koji su uticali na klimatsku politiku u proteklih 12 meseci, kao i aktivniju ulogu koju su ova preduzeća preuzela u nastojanju da se poveća proizvodnja nafte i gasa,“ istakao je direktor organizacije InfluenceMap, Ed Collins.

Uoči sastanka na COP27 važno je da se prikaže nivo korporativnog uticaja na klimatske politike, navode u ovoj organizaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

4. novembar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. novembar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. novembar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

4. novembar 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto