Otpad

Studenti iz Niša konstruisali automat za reciklažu

Objavljeno

11.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu su konstruisali i na sajmu nauke „Nauk nije bauk“ održanog u Nišu prvog vikenda aprila, promovisali inovativni automat za odlaganje i reciklažu aluminijumske i plastične ambalaže (limenke i PET boce).

Automat ima mogućnost prihvata i presovanja PET boca i limenki, kapacitet spremišta je 2 x 20 kg, a elektromagnetni senzor, projektovan na fakultetu, prepoznaje ambalažu. Prema pisanju portala Reciklaža automat je povezan sa pratećom moblinom aplikacijom koja beleži u korisnički profil korisnika broj predatih PET boca i limenki za reciklažu.

Na osnovu prikupljenih podataka aplikacija pravi rang listu korisnika i prikazuje broj prikupljenih poena, čime korišćenje automata postaje interesantan reciklažni turnir. Na taj način aplikacija pod nazivom Recycling Challenge omogućava da se evidentiraju i nagrade korisnici koji su predali najveće količine otpada, što može biti dodatni motiv da građani odluče da koriste ovu aplikaciju.

Osim sto omogućava evidenciju poena za predatu ambalažu i pregled tabele sa rezultatima, mobilna aplikacija daje pregled mape sa pozicijom kontejnera kao i uputstvo za korišćenje automata. Web aplikacija pored funkcionalnosti koje ima mobilna aplikacija omogućava i administriranje (dodavanje, brisanje) kontejnera, kao i pomoć za formiranje optimalnog puta prilikom pražnjenja kontejnera.

Prema rečima profesora Visoke škole strukovnih studija iz Niša, dr Slavimira Stošovića, ideja je da automati za reciklažu postanu deo serijske proizvodnje, planirano je da se u naredna tri meseca uradi unapređena verzija automata. Još uvek nije formirana cena po kojoj bi ga ponudili na tržištu jer su u toku pregovori sa kompanijama koje bi proizvodile mašinske delove.

Za sada postoji jedan automat koji će biti u zgradi ove obrazovne ustanove, a serijska proizvodnja, zavisiće od finansija i mogućnosti saradnje sa kompanijama u oblasti zaštite životne sredine, kao i pomoći lokalne samouprave.

Projekat konstrukcije hardversko-softverskog rešenja za reciklažu limenki i plastičnih boca je realizovan u okviru projekta Zajednici zajedno, kompanije NIS, koja je obezbedila incijalina sredstva u vrednosti od 600.000 dinara za njegovo sprovođenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

11. april 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. april 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

11. april 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

11. april 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela