x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim domaćinstvima u Zagrebu

13.02.2019. | Komentari: 0Autor:

;

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u saradnji sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), počeli su da posećuju energetski siromašna domaćinstva u Zagrebu sa ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj, saopštio je DOOR. Tokom poseta studenti sprovode energetske preglede.

Projektom FER rešenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 domaćinstava sa područja Grada Zagreba, koji je ujedno i partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ovo nisu prve posete ovakvog tipa u Hrvatskoj – DOOR je prethodnih godina u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma sproveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji i 47 energetskih pregleda na području Grada Zagreba, a upravo sprovođenjem tih projekata utvrđena je potreba za sistemskim bavljenjem ovom temom i uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete.

Tokom energetskih pregleda, studenti sprovode jednostavne energetske preglede i anketu uz pomoć koje će saznati neke važne informacije o članovima domaćinstava, npr. koliki su im računi za energiju, imaju li izolaciju ili adekvatne uređaje, ali i detalje o njihovom zdravlju i udobnosti življenja u jednom takvom domaćinstvu.

Anketa se sprovodi sa ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati predlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Osim anketiranja, studenti će posećenim domaćinstvima doneti i paket energetski efikasne opreme (LED sijalice, perlatore za česme kojim će smanjiti potrošnju vode, trake za prozore i vrata kojim će smanjiti gubitak toplote i drugo).

Po završetku svih poseta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procenu energetskih potreba jednog domaćinstva na osnovu rezultata energetskih pregleda.

Osim uštede energije i borbe protiv energetskog siromaštva, cilj ovog projekta je i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja na FER-u. Program će studentima FER-a omogućiti razvijanje društvene svesti i primenu znanja na konkretnim društvenim problemima, čime će doprineti dobrobiti zajednice, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.