Energetska efikasnost

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim domaćinstvima u Zagrebu

Foto: DOOR

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u saradnji sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), počeli su da posećuju energetski siromašna domaćinstva u Zagrebu sa ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj, saopštio je DOOR. Tokom poseta studenti sprovode energetske preglede.

Projektom FER rešenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 domaćinstava sa područja Grada Zagreba, koji je ujedno i partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ovo nisu prve posete ovakvog tipa u Hrvatskoj – DOOR je prethodnih godina u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma sproveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji i 47 energetskih pregleda na području Grada Zagreba, a upravo sprovođenjem tih projekata utvrđena je potreba za sistemskim bavljenjem ovom temom i uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete.

Tokom energetskih pregleda, studenti sprovode jednostavne energetske preglede i anketu uz pomoć koje će saznati neke važne informacije o članovima domaćinstava, npr. koliki su im računi za energiju, imaju li izolaciju ili adekvatne uređaje, ali i detalje o njihovom zdravlju i udobnosti življenja u jednom takvom domaćinstvu.

Anketa se sprovodi sa ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati predlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Osim anketiranja, studenti će posećenim domaćinstvima doneti i paket energetski efikasne opreme (LED sijalice, perlatore za česme kojim će smanjiti potrošnju vode, trake za prozore i vrata kojim će smanjiti gubitak toplote i drugo).

Po završetku svih poseta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procenu energetskih potreba jednog domaćinstva na osnovu rezultata energetskih pregleda.

Osim uštede energije i borbe protiv energetskog siromaštva, cilj ovog projekta je i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja na FER-u. Program će studentima FER-a omogućiti razvijanje društvene svesti i primenu znanja na konkretnim društvenim problemima, čime će doprineti dobrobiti zajednice, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

13. februar 2019. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

13. februar 2019. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

13. februar 2019. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

13. februar 2019. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana