Energetska efikasnost

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim domaćinstvima u Zagrebu

Foto: DOOR

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u saradnji sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), počeli su da posećuju energetski siromašna domaćinstva u Zagrebu sa ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj, saopštio je DOOR. Tokom poseta studenti sprovode energetske preglede.

Projektom FER rešenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 domaćinstava sa područja Grada Zagreba, koji je ujedno i partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ovo nisu prve posete ovakvog tipa u Hrvatskoj – DOOR je prethodnih godina u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma sproveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji i 47 energetskih pregleda na području Grada Zagreba, a upravo sprovođenjem tih projekata utvrđena je potreba za sistemskim bavljenjem ovom temom i uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete.

Tokom energetskih pregleda, studenti sprovode jednostavne energetske preglede i anketu uz pomoć koje će saznati neke važne informacije o članovima domaćinstava, npr. koliki su im računi za energiju, imaju li izolaciju ili adekvatne uređaje, ali i detalje o njihovom zdravlju i udobnosti življenja u jednom takvom domaćinstvu.

Anketa se sprovodi sa ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati predlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Osim anketiranja, studenti će posećenim domaćinstvima doneti i paket energetski efikasne opreme (LED sijalice, perlatore za česme kojim će smanjiti potrošnju vode, trake za prozore i vrata kojim će smanjiti gubitak toplote i drugo).

Po završetku svih poseta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procenu energetskih potreba jednog domaćinstva na osnovu rezultata energetskih pregleda.

Osim uštede energije i borbe protiv energetskog siromaštva, cilj ovog projekta je i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja na FER-u. Program će studentima FER-a omogućiti razvijanje društvene svesti i primenu znanja na konkretnim društvenim problemima, čime će doprineti dobrobiti zajednice, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora