Energetska efikasnost

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim domaćinstvima u Zagrebu

Foto: DOOR

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u saradnji sa Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), počeli su da posećuju energetski siromašna domaćinstva u Zagrebu sa ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj, saopštio je DOOR. Tokom poseta studenti sprovode energetske preglede.

Projektom FER rešenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 domaćinstava sa područja Grada Zagreba, koji je ujedno i partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ovo nisu prve posete ovakvog tipa u Hrvatskoj – DOOR je prethodnih godina u sklopu projekata REACH i Znanjem do toplog doma sproveo 394 energetska pregleda u Sisačko-moslavačkoj županiji i 47 energetskih pregleda na području Grada Zagreba, a upravo sprovođenjem tih projekata utvrđena je potreba za sistemskim bavljenjem ovom temom i uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete.

Tokom energetskih pregleda, studenti sprovode jednostavne energetske preglede i anketu uz pomoć koje će saznati neke važne informacije o članovima domaćinstava, npr. koliki su im računi za energiju, imaju li izolaciju ili adekvatne uređaje, ali i detalje o njihovom zdravlju i udobnosti življenja u jednom takvom domaćinstvu.

Anketa se sprovodi sa ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati predlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Osim anketiranja, studenti će posećenim domaćinstvima doneti i paket energetski efikasne opreme (LED sijalice, perlatore za česme kojim će smanjiti potrošnju vode, trake za prozore i vrata kojim će smanjiti gubitak toplote i drugo).

Po završetku svih poseta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procenu energetskih potreba jednog domaćinstva na osnovu rezultata energetskih pregleda.

Osim uštede energije i borbe protiv energetskog siromaštva, cilj ovog projekta je i razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja na FER-u. Program će studentima FER-a omogućiti razvijanje društvene svesti i primenu znanja na konkretnim društvenim problemima, čime će doprineti dobrobiti zajednice, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. februar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

13. februar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

13. februar 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

13. februar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike