Energetska efikasnost

REACH – Reduce Energy Use And Change Habits – Smanji potrošnju energije i promijeni navike

Objavljeno

30.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

partners_slika

  • Projekt: REACH – Smanji potrošnju energije i promijeni navike
  • Trajanje: Projekt je započeo u veljači 2014. i traje 3 godine
  • Zemlje i lokacije: Bugarska – područje Plovdiv, Hrvatska – Sisačko-moslavačka županija, Makedonija  – područje grada Skoplja, Slovenija – regije Zasavje i Pomurje
  • Partnerstvo: Nositelj: Focus  – Društvo za održivi razvoj, Slovenija; Partners: DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Hrvatska; EAP – Energetska agencija Plovdiv, Bugarska; MACEF – Makedonski centar za energetsku učinkovitost, Makedonija

Što znači energetsko siromaštvo i koju skupinu u društvu pogađa?

Energetsko siromaštvo se odnosi na situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoće ili čak nemogućnost da zadovolji svoje osnovne energetske potrebe. Najčešće zahvaća kućanstva s niskim primanjima – umirovljenici, nezaposleni, slabo plaćeni radnici te primatelji socijalne pomoći. Ekonomske teškoće su često povezane sa slabom energetskom učinkovitosti kućanstava. Glavne potrebe tih kućanstava su dovoljno topli domovi i dovoljno energije za kvalitetan život.

Što znači biti energetski siromašan, možete vidjeti na primjeru jednog kućanstva iz Hrvatske.

Kakva je situacija s energetskim siromaštvom u EU-u?

Iako je Europska unija jedna od najrazvijenijih dijelova svijeta, između 40 i 125 milijuna njezinog stanovništva je procijenjeno kao energetski siromašno. Situacija je ozbiljna u zemljama članicama s područja istočne Europe. U većini novih zemalja članica, oko 30% kućanstava (a moguće i više) je zahvaćeno energetskim siromaštvom.

slika-1

 

Slika 1: Prozori nedostaju u energetski siromašnom kućanstvu

Kakvu pomoć nudi REACH?

Projekt REACH (ukratko prikazan u video prilogu) želi prije svega ukazati na ovaj problem te ljudima koji se bore s energetskim siromaštvom pokazati kako uštedjeti energiju, a time i novac.

Da bismo to postigli, potrebna su dva koraka:

  • Osnažiti energetski siromašna kućanstva da štede energiju i promijene navike
  • Ukazati na problem energetskog siromaštva koji zahtjeva prilagođenu politiku i mjere na lokalnoj, nacionalnoj razini te na razini EU-a.

Svaki od glavnim ciljeva nastoji se ostvariti pomoću specifičnih ciljeva kojima projekt teži:

  • Prikupiti podatke i analizirati energetsko siromaštvo u 4 države kako bi se izradila definicija energetskog siromaštva te odgovarajući prijedlozi mjera/politika
  • Uključiti i osnažiti lokalne dionike da se uključe u rješavanje energetskog siromaštva
  • Osnažiti energetski siromašna kućanstva da smanje potrošnju energije i vode, te im osigurati daljnju podršku pri suočavanju s problemima
  • Uključiti donositelje odluka u suočavanje s energetskim siromaštvom, kao problemom koji zahtjeva strukturna prilagođena rješenja, uputiti im preporuke za identifikaciju problema i kreirati platformu za formulaciju strukturnih rješenja na nacionalnoj i razini EU-a.

 

Koje su ciljne skupine REACH-a?

  • Energetski siromašna kućanstva

Energetsko siromaštvo najviše pogađa kućanstva s niskim primanjima – umirovljenike, slabo plaćene radnike, nezaposlene i primatelje socijalne pomoći. Njihove ekonomske teškoće često su povezane sa slabom energetskom učinkovitosti u vlastitim kućanstvima.

  • Lokalni dionici koji mogu pomoći s ublažavanjem problema energetskog siromaštva

Ova ciljana skupina je raznolika. Sastoji se od pružatelja socijalne skrbi i usluga, lokalnih vlasti, socijalnih savjetnika, škola, lokalnih opskrbljivača energijom, upravitelja zgrada i ostalih.

  • Donositelji odluka na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU-a

Donositelji odluka su političari i članovi tijela javne vlasti koji imaju utjecaj na donošenje odluka, politika i mjera (poput gradonačelnika, parlamentarnih zastupnika ili lokalnih i nacionalnih službenika koji rade na određenom problemu). Suradnja s donositeljima odluka produbljuje razumijevanje problema energetskog siromaštva, te ih upoznaje s različitim rješenjima pri identifikaciji problema.

slika-2
Slika 2: Grupa studenata iz Slovenije koji su prošli REACH obuku za energetske savjetnike

Što je do sada ostvareno?

Projektni partneri mapirali su trenutnu situaciju u sektoru energetskog siromaštva na nacionalnoj (države u projektu) i lokalnoj (pilot-područja) razini. Osmišljen je trening za energetske savjetnike, prilagođen za svaku državu u projektu. Treninge kako napraviti energetske preglede pohađalo je preko 40 nastavnika i preko 200 studenata i volontera. Do sada je posjećeno više od 1000 kućanstava te su u njima implementirane osnovne mjere energetske učinkovitosti. Početna analiza tih mjera pokazala je sljedeće rezultate:

Prosječna godišnja ušteda po kućanstvu na nacionalnoj razini

    Slovenija Bugarska Hrvatska Makedonija
Električna energija kWh 251 332.5 68 531
40.2 29.8 8.5 45.8
Voda m3 12.5 9.75 19.7 18.5
22.6 8.7 31.25 9
Toplinska energija kWh 669.2 226 600 111.6
21.3 12.25 15 60.4
Ukupno 84.1 50.3 54.75 115.2
kg CO2 158.2 340 60 18.6

Izvor: Partneri projekta REACH

 

Dobiveni rezultati su usporedivi s prijašnjim podacima projekta ACHIEVE, koji je bio proveden sa  sličnom metodologijom u razdoblju od travnja 2011. do travnja 2014. u Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. U prosjeku, 1920 posjeta kućanstvima u sklopu projekta ACHIEVE, rezultiralo je uštedom preko 140 eura i 300 kg CO2 po kućanstvu, na godišnjoj razini. Ušteda električne energije iznosila je oko 9.5.%, vode oko 18% i grijanja oko 6%.

Također, u području utjecaja na politike mogu se navesti mnogi dosezi. Partneri su do sada motivirali preko 50 lokalnih dionika da prate temu energetskog siromaštva, da se uključe u procjenu stanja na lokalnoj razini, te budu povezani u lokalne mreže prilikom ublažavanja problema energetskog siromaštva. Prema analizi situacije energetskog siromaštva u regiji i diskusije s lokalnim i nacionalnim donosiocima odluka, partneri su osmislili niz prijedloga mjera/politika, specifičnih za jugoistočnu Europu. Prilikom iniciranja i/ili sudjelovanja na događanjima i raspravama na razini EU-a, partneri su pokušavali osvijetliti specifične situacije u jugoistočnoj Europi unutar šire politike EU-a spram energetskog siromaštva. U okviru toga, organizirana je diskusija s donositeljima odluka i ostalim relevantnim dionicima, u Europskom parlamentu, u lipnju 2016. Najveći uspjeh u pregovorima do sada je bio u Sloveniji, gdje je partnerska organizacija pomogla Vladi da izradi nacionalni program za posjete kućanstvima, sličan onome u projektu REACH, i implementirala trening za savjetnike koji će obaviti posjete.

Važno je spomenuti i diseminacijske aktivnosti koje pridonose vidljivosti projekta. Prezentacijski alati diseminirani su na više od 60 događanja te je više od 4500 ljudi dobilo materijale o REACH-u. REACH se spominjao u medijima preko 90 puta te tako uspio doprijeti do 150 000 ljudi.

Posljednje, ali ne manje važno, jest to što je od kraja 2015. godine praksa REACH-a  prenesena u BiH, Srbiju te Crnu Goru. Partneri iz tih zemalja – NVO Fraktal iz Beograda, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle te Green Home iz Podgorice prilagodili su materijale za trening, implementirali treninge za strukovne škole, te započeli s posjetima kućanstvima. Također, u isto vrijeme organiziraju sastanke i rasprave s ključnim dionicima kako bi povećali vidljivost problema energetskog siromaštva u političkim arenama spomenutih zemalja.

Akronim REACH predstavlja: Reduce Energy use And Change habits

REACH je nastao na temelju uspjeha projekta ACHIEVE koji je ciljao doći do praktičnih i strukturnih rješenja za smanjivanje energetskog siromaštva u Europi. Temeljeći svoj pristup na primjerima dobre prakse iz Europe, ACHIEVE je uspio identificirati kućanstva koja su najugroženija što se tiče energetskog siromaštva, te raditi s njima kako bi implementirali prikladna rješenja za smanjenje potrošnje energije i troškova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

30. mart 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

30. mart 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

30. mart 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

30. mart 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.