OIE

Stočari u Crnoj Gori negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarnih elektrana

Stočari u Crnoj Gori negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarnih elektrana

Foto: Hubertus Grass from Pixabay

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ulaganja u elektrane iz obnovljivih izvora uzela su zamah u Crnoj Gori. Međutim, nisu svi oduševljeni postavljanjem solarnih i vetroelektrana. Stočari negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarne elektrane u Bitinskom polju. Još jedna zamerka jeste i nedostatak potrebne zakonske regulative.

Pre pet godina se govorilo o izgradnji solarne elektrane u pljevaljskom kraju. Tema je ponovo pokrenuta ovih dana kada su se, prema zasad zvanično nepotvrđenim informacijama, investitori pojavili u Bitinskom polju, ponudivši novac za zakup poljoprivrednog zemljišta na čak 40 godina, piše portal Dan.

Navodno je za davanje zemlje u zakup za izgradnju solarne elektrane zainteresovan određeni broj vlasnika koji ne žive u Bitinskom polju. Oni ne obrađuju zemljište, već ga svake godine daju pod zakup stočarima, a i ratarima, za setvu žitarica.

Postavljanjem solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu na prostoru Bitinskog polja onemogućilo bi se korišćenje dela obradivih površina, a znatno bi se smanjio i prostor za ispašu stoke, tvrde stočari sa ovog područja.

Potrebno je doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

Poljoprivrednici ukazuju na to da je potrebno doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. „Veliki problem je što je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijet u vrijeme postajanja Jugoslavije, a novi zakon, koji ne odgovara lokalnim i drugim tajkunima, godinama se nalazi u skupštinskim fiokama i nikako da se donese. Da je donesen taj zakon, koji je rađen po evropskim standardima, mi ne bismo danas imali dilemu šta treba raditi i kako problem riješiti“, kazao je predsednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

Slična situacija događa se i u Bugarskoj, gde načelnik jednog sela u blizini Velikog Trnova odbija da bez sveobuhvatne javne rasprave odobri fotonaponski projekat na pašnjacima.

Ne graditi solarne i vetroelektrane bez potrebne regulative

Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije jedni problem. Univerzitetski profesor u penziji i potpredsednik Skupštine Crne Gore ispred opozicionog Pokreta za promjene, Branko Radulović, pozvao je premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da obustavi izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju velikih solarnih elektrana i vetroparkova do donošenja potrebne zakonske regulative. Prema njegovim rečima, potrebno je usvojiti prostorni plan Crne Gore, nacionalni energetski i klimatski plan i zakon o obnovljivim izvorima energije, prenosi portal Vijesti.

Samo putem aukcije se mogu davati koncesije za izgradnju velikih solarnih elektrana

Radulović je naglasio da se samo putem aukcije mogu davati koncesije za izgradnju velikih solarnih elektrana. On je takođe pozvao na obustavu izrade tehničke dokumentacije za hidroelektrane Komarnica i Kruševo po sadašnjim uslovima. Bez obzira na instaliranu snagu, proizvodnja takvih akumulacionih hidroelektrana biće sve manja zbog manje količine dotoka voda, objasnio je.

„Poslije tehno-ekonomskih nonsensa oko Komarnice, Kruševa i Termoelektrane Pljevlja, stigao je na red grabež ogromnih površina zemljišta i izgradnja velikih solarnih polja i vjetroparkova na brojnim lokacijama po Crnoj Gori, od Cetinja pa do Rožaja. Desetine novonastalih privatnih firmi čiji su osnivači jedno ili više fizičkih lica koji su samo paravani za pojedine tajkune, će izgraditi solarna polja snage preko 1.000 MWh sa investicijama od preko 1.5 milijarde eura“, naveo je Radulović.

Dodao je da će oni na štetu Crne Gore od vlade dobiti urbanističko-tehničke uslove, a od Crnogorskog elektroprenosnog sistema saglasnost za priključenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

17. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

17. avgust 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

17. avgust 2023. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

17. avgust 2023. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana