OIE

Stočari u Crnoj Gori negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarnih elektrana

Stočari u Crnoj Gori negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarnih elektrana

Foto: Hubertus Grass from Pixabay

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ulaganja u elektrane iz obnovljivih izvora uzela su zamah u Crnoj Gori. Međutim, nisu svi oduševljeni postavljanjem solarnih i vetroelektrana. Stočari negoduju zbog zauzimanja poljoprivrednog zemljišta za izgradnju solarne elektrane u Bitinskom polju. Još jedna zamerka jeste i nedostatak potrebne zakonske regulative.

Pre pet godina se govorilo o izgradnji solarne elektrane u pljevaljskom kraju. Tema je ponovo pokrenuta ovih dana kada su se, prema zasad zvanično nepotvrđenim informacijama, investitori pojavili u Bitinskom polju, ponudivši novac za zakup poljoprivrednog zemljišta na čak 40 godina, piše portal Dan.

Navodno je za davanje zemlje u zakup za izgradnju solarne elektrane zainteresovan određeni broj vlasnika koji ne žive u Bitinskom polju. Oni ne obrađuju zemljište, već ga svake godine daju pod zakup stočarima, a i ratarima, za setvu žitarica.

Postavljanjem solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu na prostoru Bitinskog polja onemogućilo bi se korišćenje dela obradivih površina, a znatno bi se smanjio i prostor za ispašu stoke, tvrde stočari sa ovog područja.

Potrebno je doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

Poljoprivrednici ukazuju na to da je potrebno doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. „Veliki problem je što je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijet u vrijeme postajanja Jugoslavije, a novi zakon, koji ne odgovara lokalnim i drugim tajkunima, godinama se nalazi u skupštinskim fiokama i nikako da se donese. Da je donesen taj zakon, koji je rađen po evropskim standardima, mi ne bismo danas imali dilemu šta treba raditi i kako problem riješiti“, kazao je predsednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

Slična situacija događa se i u Bugarskoj, gde načelnik jednog sela u blizini Velikog Trnova odbija da bez sveobuhvatne javne rasprave odobri fotonaponski projekat na pašnjacima.

Ne graditi solarne i vetroelektrane bez potrebne regulative

Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije jedni problem. Univerzitetski profesor u penziji i potpredsednik Skupštine Crne Gore ispred opozicionog Pokreta za promjene, Branko Radulović, pozvao je premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da obustavi izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju velikih solarnih elektrana i vetroparkova do donošenja potrebne zakonske regulative. Prema njegovim rečima, potrebno je usvojiti prostorni plan Crne Gore, nacionalni energetski i klimatski plan i zakon o obnovljivim izvorima energije, prenosi portal Vijesti.

Samo putem aukcije se mogu davati koncesije za izgradnju velikih solarnih elektrana

Radulović je naglasio da se samo putem aukcije mogu davati koncesije za izgradnju velikih solarnih elektrana. On je takođe pozvao na obustavu izrade tehničke dokumentacije za hidroelektrane Komarnica i Kruševo po sadašnjim uslovima. Bez obzira na instaliranu snagu, proizvodnja takvih akumulacionih hidroelektrana biće sve manja zbog manje količine dotoka voda, objasnio je.

„Poslije tehno-ekonomskih nonsensa oko Komarnice, Kruševa i Termoelektrane Pljevlja, stigao je na red grabež ogromnih površina zemljišta i izgradnja velikih solarnih polja i vjetroparkova na brojnim lokacijama po Crnoj Gori, od Cetinja pa do Rožaja. Desetine novonastalih privatnih firmi čiji su osnivači jedno ili više fizičkih lica koji su samo paravani za pojedine tajkune, će izgraditi solarna polja snage preko 1.000 MWh sa investicijama od preko 1.5 milijarde eura“, naveo je Radulović.

Dodao je da će oni na štetu Crne Gore od vlade dobiti urbanističko-tehničke uslove, a od Crnogorskog elektroprenosnog sistema saglasnost za priključenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

17. avgust 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

17. avgust 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

17. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar