OIE

EPCG potpisao ugovor o finansiranju projekta vetroparka Gvozd

EPCG ugovor finansiranju vetroparka Gvozd

Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore – EPCG dobila je kredit od 82 miliona evra za projekat svoje prve vetroelektrane od Evropske banke za obnovu i razvoj.

EPCG je sklopio finansijsku konstrukciju za vetropark Gvozd od 54,6 megavata. Dogovorio je preuzimanje projekta i sprema se da izgradi to postrojenje kod Nikšića i upravlja njime. Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD, odobrila je kreditni aranžman vredan 82 miliona evra ovom državnom proizvođaču električne energije i uglja i snabdevaču strujom, kao i projektnoj firmi Green Gvozd, koju treba da akvirira.

Taj projekat je prekretnica za kompaniju, jer će joj biti prva velika elektrana u poslednjih više od 40 godina i prva vetroelektrana. Inače, EBRD je finansirao i Krnovo, prvi vetropark u zemlji, koji se takođe nalazi na visoravni Krnovo, u neposrednoj blizini. Gvozd je dobio ime po obližnjem selu. Crna Gora ima i vetroelektranu Možura, puštenu u rad 2019. godine.

Projekat obuhvata novi transformator, dalekovode

Sporazume su danas u Podgorici potpisali predsednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović i izvršni direktor Nikola Rovčanin, regionalni šef EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli i rukovodilac za Crnu Goru Remon Zakaria i predstavnik projektne kompanije Green Gvozd Krešimir Čondić.

Rovčanin: EPCG u svom razvoju računa i na plutajuće solarne elektrane

Projekat obuhvata postavljanje transformatorske stanice Gvozd od 33/110 kilovolti, rekonstrukciju transformatorske stanice Krnovo od 33/110 kilovolti, zatim izgradnju jednostrukog dalekovoda od 110 kilovolti između njih, dužine 3,1 kilometra, i jednostrukog dalekovoda od 110 kilovolti od Gvozda do Nikšića od 14,7 kilometara te rekonstrukciju tamošnje transformatorske stanice od 35110 kilovolti.

Đukanović je procenio godišnju proizvodnju na 150 gigavat-sati.

„Ovo je istorijski dan za EPCG, za cijeli energetski sistem države, jer će formalizacija ovih ugovora uspostaviti temelje daljeg energetskog razvoja, ne samo kroz novi vjetropark, već i plutajući solar i niz drugih projekata“, istakao je izvršni direktor Rovčanin.

Izgradnja pogona Gvozd će trajati 18 meseci

U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da će radovi trajati 18 meseci. Saopšteno je da će grejs period do početka otplate duga biti na snazi tokom izgradnje.

Čondrić iz Green Gvozda, projektnog preduzeća kojeg je osnovao Ivicom Holding iz Austrije, kazao je da početkom sledećeg meseca očekuje objavljivanje poziva za tender za građevinske i infrastrukturne radove te da bi pogon trebalo da počne s radom 2025. godine.

Novi kapaciteti za energiju iz obnovljivih izvora su od fundamentalnog značaja za planove države da zatvori jedinu termoelektranu na ugalj, Pljevlja, koja je zaslužna za gotovo polovinu domaće proizvodnje struje, ali i velik izvor zagađenja, naglasio je EBRD. Banka je navela da takođe pomaže Crnoj Gori u pisanju prvog zakona o energiji iz obnovljivih izvora i reformama na regulatornom planu, namenjenim poboljšanju investicione klime u domenu zelene energije i održavanju prve aukcije energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj kreditor je ranije objavio da će posle potpisivanja verovatno naći konzorcijum koji bi pokrio deo zajma. Gvozd se u potpunosti finansira iz EBRD-ovog kredita.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji