OIE

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

epcg gvozd 2024.

Foto: Pete Linforth from Pixabay

Objavljeno

03.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da započne proizvodnju električne energije iz vetroelektrane Gvozd tokom 2024. godine.

EPCG je, kako su prenele Vijesti, okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 megavata (MW).

Pandemija koronavirusa u prethodne dve godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane Gvozd jer su njene posledice uticale na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, a to se sve odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta, saopštila je EPCG.

Procena crnogrske kompaije je da će ova elektrana bi na mreži 2024. Inače, ranije najave govorile su da će elektrana početi da se gradi 2021.

Gradnja vetroparka će se finansirati iz kredita EBRD

Gradnja vetroparka će se finansirati iz kredita vrednog 82 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa kojom bi ugovor trebalo da se potpiše u decembru.

Građevinska dozvola za gradnju vetroelektrane trebalo bi da bide izdata u naredna dva meseca, a Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je dao saglasnost za priključenje na prenosnu mrežu.

EPCG navodi da je u delu pripreme projekta i inženjeringa partner ove firme austrijska kompanija Ivicom koja je učestovala na pripremi projekta izgradnje vetroelektrane Krnovo.

Ovo je prvi projekat iz obnovljivih izvora energije čija izgradnja ni na koji način neće pasti na teret građana već će biti realizovan i finansiran isključivo na tržišnim principima, saopštila je EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

3. oktobar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

3. oktobar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

3. oktobar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

3. oktobar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić