OIE

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

epcg gvozd 2024.

Foto: Pete Linforth from Pixabay

Objavljeno

03.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da započne proizvodnju električne energije iz vetroelektrane Gvozd tokom 2024. godine.

EPCG je, kako su prenele Vijesti, okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 megavata (MW).

Pandemija koronavirusa u prethodne dve godine ključni je razlog zbog koga kasni izgradnja vetroelektrane Gvozd jer su njene posledice uticale na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, a to se sve odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta, saopštila je EPCG.

Procena crnogrske kompaije je da će ova elektrana bi na mreži 2024. Inače, ranije najave govorile su da će elektrana početi da se gradi 2021.

Gradnja vetroparka će se finansirati iz kredita EBRD

Gradnja vetroparka će se finansirati iz kredita vrednog 82 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa kojom bi ugovor trebalo da se potpiše u decembru.

Građevinska dozvola za gradnju vetroelektrane trebalo bi da bide izdata u naredna dva meseca, a Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je dao saglasnost za priključenje na prenosnu mrežu.

EPCG navodi da je u delu pripreme projekta i inženjeringa partner ove firme austrijska kompanija Ivicom koja je učestovala na pripremi projekta izgradnje vetroelektrane Krnovo.

Ovo je prvi projekat iz obnovljivih izvora energije čija izgradnja ni na koji način neće pasti na teret građana već će biti realizovan i finansiran isključivo na tržišnim principima, saopštila je EPCG.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

3. oktobar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. oktobar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora